0

П овече от един милиард души в 43 държави са изложени на риск от заразяване с холера. Тази седмица три държави са съобщили за нови огнища на холера, заяви ръководителят на екипа по холера и епидемични диарийни заболявания към Световната здравна организация Филипe Барбоса.
"По наши оценки повече от един милиард души в 43 държави са пряко изложени на риск от заразяване с холера. Само през последната седмица три държави съобщиха за нови огнища на болестта. В момента 22 държави, разположени в пет региона на СЗО, се борят с огнища на холера", заяви Филипe Барбоса на брифинг, съобщи БГНЕС.

Барбоса припомни, че през 2022 г. с огнища на холера се сблъскват два пъти по-малко държави, отколкото през 2021 г.

Нивата на смъртност също са най-високите от 10 години насам и надвишават допустимите норми с до 2%. Тенденцията за увеличаване на епидемиите от холера продължава, каза той, kaтo отбеляза, че увеличаването на броя на случаите се дължи на бедността, конфликтите и природните бедствия.
През септември 2022 г. СЗО заяви, че епидемията от холера е широко разпространена. Броят на смъртните случаи от нея се е увеличил три пъти в сравнение със средната стойност за пет години. През декември 2022 г. СЗО съобщава и за недостиг на ваксини срещу холера.

Филип Барбоса заяви, че световните запаси от ваксини срещу холера са "привършили или изключително малко".