0

В ирусът, който причинява полиомиелит, е открит в отпадъчните води в Ню Йорк, което е знак, че болестта, която се смяташе за изчезнала в САЩ, незабелязано се разпространява сред неваксинираните срещу нея, съобщи Асошиейтед прес, като цитира здравните власти.

Наличието на полиовируса в канализацията на града навежда на мисълта за разпространението му в района, казаха здравните власти.

Откриването на вируса буди тревога, но не е изненада, каза здравният инспектор на щата д-р Мари Басет.

"Рискът за нюйоркчани е реален, но защитата е проста - ваксинирайте се срещу полиомиелит", каза здравният инспектор на град Ню Йорк д-р Ашуин Васан в изявление, предаде БТА. "След като детският паралич циркулира в нашите общности, няма нищо по-важно от това да ваксинираме децата си, за да ги защитим от вируса. И ако не сте ваксиниран възрастен или сте непълно ваксиниран, моля, вземете решение да се ваксинирате. Полиомиелитът е напълно възможно да бъде избегнат и появата му отново трябва да е призив към всички нас да действаме".

Преди дни британските здравни власти съобщиха, че има данни за разпространение на вируса в Лондон, макар да не са открити случаи на заболели хора. В сряда властите предложиха бустерни дози от ваксината срещу полиомиелит на децата на възраст от 1 г. до 9 г. в Лондон.

В Ню Йорк един човек бе парализиран преди няколко седмици от полиомиелит в окръг Рокланд. Проби от отпадъчните води от Рокланд и окръг Ориндж през юни показаха следи от вируса.

Повечето заразени хора не проявяват симптоми на болестта в продължение на дни, дори седмици. Ваксина срещу болестта съществува от 1955 г.