0

Б ъбреците са от изключително значение за нашето здрава. От тяхната добра работа зависи дали кожата ни ще бъде блестяща или с подпухвания в различни области от лицето и тялото. От тях зависи и минералният баланс в организма и нивото на хемоглобина в кръвта, предупреждават нефролозите.

Човек не може да ги излекува сам без изследвания и предписаните от доктор лекарства. Но пък, може да наблюдава тялото си и да отиде на лекар, ако забележи някои белези, които са характерни за ранно заболяване на бъбреците.

Подуването и отокът са сигурни признаци за това. Всеки ден бъбреците

филтрират 130-150 л кръв.

Те помагат на излишната течност да напусне тялото, като по този начин се получава регулиране нивото на електролитите в кръвта, а също така и желязо, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, хлор. Ако забележите подпухвания по лицето, крайниците и ставите, това е белег, че те не могат да се справят и в организма се натрупват токсини. Потъмняване на урината и често ходене до WC-о също бият тревога.

Колкото и да е невероятно, но обривът, умората и анемията казват, че бъбреците не работят добре, а в тялото се натрупват отрови, от които кожата става суха и раздразнителна. Когато са здрави, те произвеждат еритропоетин – хормон, участващ в производството на червените кръвни телца. При недостига му, човек развива хронична умора и анемия.

Респираторните проблеми и непоследователният дъх са в резултат на лошата работа на бъбреците, която не позволява тялото да се снабди с необходимото количество кислород. Затова и хората, които имат нефрологични проблеми по-лесно прихващат всякакви зарази по въздушно-капков път.

Натрупаните токсини в кръвта могат да променят вкуса и да предизвикат неприятен метален вкус в устата. Лошият апетит е неизбежен, ако бъбреците не вършат функцията „прочистване“.

Понякога болка в горната част на гърба и лумбалната област подсказват за бъбречна недостатъчност. Виенето на свят и лошата концентрация нерядко са в резултат на недобрата им работа. Това възпрепятства потока на кислород към мозъка, от което страда паметта и концентрацията ни.