0

Н езависимо от детския пуберитет има шест прояви в поведението на хлапетата, които не бива да допускате да се превърнат в навик. Детето ви прекъсва докато говорите. Това може да се дължи на неговия ентусиазъм и вълнение да ви разкаже нещо „много важно”. Не го позволявайте. Когато това се случи веднъж-дваж го изслушайте, но му кажете, че хората не се прекъсват, когато разговарят. Тонът трябва да е мек, но неотстъпчив. Ако много настоява, сложете го на детското му столче и му кажете, че ще говорите, когато вие приключите.

Грубата игра. Тя е характерна за ранната възраст на около 1-2 години. Тогава малчуганите не разбират дали стискат прекалено силно или бутат и хапят силно. Ако не реагирате, малкия човек ще смята, че това поведение е нормално. При всеки такъв случай, отведете детето встрани и му обяснете, че така наранява другите.

Преструва се, че не ви чува. Към 4-годишна възраст детето си прави оглушки, когато му кажете да си прибере играчките или да направи нещо друго. Ако не го отучите, ще имате големи неприятности впоследствие. За да изпълни това, което му говорите, не разпореждайте от вратата, а клекнете до него, докоснете го, хванете го за ръка и заедно започнете да прибирате играчките. Същевременно го гледайте в очите и се уверете, че и то ви гледа, като му показвате, че това трябва да се направи.

Пипа навсякъде в чужда къща. Подобно поведение не бива да се толерира нито у дома, нито на гости. Създайте правила във вашия дом. Често говорете за тях. Ясно и категорично се обосновавайте, когато казвате нещо на детето. Например, ако е пуснало телевизора високо, че трябва да го намали, за да не събуди братчето си. Така то ще свикне да се съобразява.

Преувеличава, дори лъже.

Децата често си измислят и преувеличават. Това е част от техния приказно-фантазен свят, в който живеят преди да тръгнат на училище, както и да се изтъкнат пред приятели. Не ги уличавайте в лъжа пред други хора, но ги извикайте веднага в другата стая и им кажете, че това е лошо. Можете да им разкажете приказката за лъжливото овчарче.