0

Ф решът безспорно е полезна напитка, която не само повишава тонуса ни, но и ни зарежда с витамини и минерали, които организмът ни губи в жегите. Пресните сокове съдържат още органични киселини и някои водноразтворими фибри и са богати на антиоксиданти. Те спомагат детоксикацията на на организма, утоляват жаждата и намаляват риска от сърдечно съдови болести. За да бъде ползата максимална, обаче е добре да пием пресният сок от плодове или зеленчуци максимум до 15 минути след неговото изцеждане. Това съветва специалистът по хранене и диететика Донка Байкова. Най-добрият вариант разбира се е фрешът да се изпие веднага след като е готов. Ако се забави и го оставим непокрит в чаша пред нас, след два часа напитката може да е загубила до 20-30% от полезните си съставки. Ако все пак искаме да съхраним фрешът и не го изпием веднага, добре е поне да го оставим на студено и на тъмно в стъклено, а не пластмасово шише. Плодови и зеленчукови пазари вече масово се предлагат в столицата. Препоръчително е, обаче да подбираме местата, от които ги купуваме. Фрешът от портокал е един от най-масовите, а както се знае, цитрусовите плодове са вносни и пътуват от други страни, за да бъдат доставени у нас. Така, ако външната част на портокалите не е добре измита и те се въртят цели в машина за приготвяне на фреш, то всичките вредни вещества, които са в кората на плода попадат и в сока, който ще изпием. Това поставя на риск хората, които имат стомашно чревни възпалителни процеси да получат някакво обостряне на своето хронично заболяване, както и страдащите от алергии. Затова проф. Байкова съветва, ако консумираме фреш навън да избираме места, където той се приготвя с помощта на преса, при която кората на портокала остава неизползвана и да избягваме соковете, които се правят в машините, в които плодовете се въртят цели. През лятото най-добрият вариант е да заложим на сезонните плодове като праскови, кайсии и нектарини, а не на цитрусовите, които са вносни. Затова фрешът от диня например е по-добрият избор вместо фреша от портокал. Освен че са вкусни кайсиите, прасковите и нектарините са богати на калий, който има стимулиращ ефект по отношение на сърдечния мускул и на сърдечната дейност като цяло. Динята пък подпомага детосикацията. Добър избор са и фрешовете от домати, които са нискокалорийни и богати на калий. Сокът от краставици пък съдържа над 95% вода, но е богат на минерали, които губим в жегите при изпотяване. Сокът от моркови пък е изключително полезен за зрението, заради