0

З имата е прекрасна, а падането върху лека – забавно, но ако го наблюдавате от страни. Едно сгромолясване върху непочистения тротоар може да нанесе сериозни травми, а ударите главата си, дори да се окаже фатално. Независимо от тези опасност, човек не може да се самоарестува у дома, докато поледицата се стопи. Затова пък, може да ползва няколко правила, които да намалят риска от потрошаване, а при по-умелото им използване дори от падане.

За целта, макар и не особено изящна, но много подходяща, се оказва походката тип „пингвин”. Тя е особено практична и не случайно тези комично-симпатични птици имат чудесна техника за справяне с ходенето по лед. За да постигнете и вие тяхното умение е необходимо първо да си представете си, че сте пингвин. След това тръгнете по хлъзгавото с малки стъпки, стъпвайки тежко с предната част на стъпалото, но събрани крака и стъпка на цялата подметка.

Обувките са от голямо значение за безопасността през зимата. Най-добре е те да са с голям и дълбoĸ гpaйфep. По-меката и еластична подметка осигурява по-голямо сцепление върху леда. Зимните котки с шипове не са красива гледка, но пък създават безопасност. При голяма поледица те са подходящи особено за възрастни хора. Този артикул е евтин и пасва на всички модели обувки. Продават се в магазините за спортни стоки.

За да ходите безопасно върху леда, прехвърляйте центъра на тежестта върху предния крак. Така се получава прав ъгъл между водещия крак и заледената повърхност, рискът от сгромолясване намалява до 80 на сто.

Не стягайте мускулите на краката. Не вървете сковано, по-отпуснатата и свободна походка ще ви помогне да запазите равновесие, дори ако се подхлъзнете. Ако това се случи и падането е неизбежно в никакъв случай не подлагайте ръка, за да се задържите прав, за да не я счупите, особено в китката. Освен това, когато тялото е отпуснато и няма напрежение в мускуите, намалява и чувството за студ.

Когато ходите върху лед или добре утъпкан, но хлъзгав сняг, не се опитвайте да бързате, още по-малко да тичате. Подбирайте да вървите там, където има по малко неотъпкан сняг, киша или напръскана сол или луга.

Не дръжте ръцете си в джобовете, за да не изгубите равновесие прие евентуално подхлъзване. Ако сте си забравили ръкавиците, и се налага, да си сложите ръцете в джобовете, поне не стискайте ключове, монети или телефон. Заради рефлекса при падането, ще разпилеете всичко.