0

Ш кембе чорбата носи произхода си изцяло от Турция. Но в днешно време се консумира почти навсякъде - България, Гърция, Румъния и т. н. Шкембе чорбата е позната от времето на Османската империя, дошла в Турция от албанци и българи от Тракийския район, пише gotvach.bg. Един от факторите, който трябва да се взема предвид при консумация на храна, е да не се използват много и тежки подправки, които да претоварват стомаха. Препоръчва се да се стои далеч от прекомерна консумация на подправки за избягване на най-различни други заболявания, включително и киселини в стомаха.

Така че, на първо място, преди ядене може да се консумира една купичка шкембе чорба без подправки. Това спомага за отпускането на стомаха и улеснява храносмилането. Храната, която ще се консумира след шкембето, трябва да не е прекалено мазна. В допълнение към стомашната релаксация след вечеря може да се изпие една чаша кафе, което ще помогне за облекчаване на стомаха. Освен това шкембе чорбата има широк спектър от ползи. Това са:

1. Шкембе чорба за храносмилателна система

Цинкът, който се съдържа в шкембе чорбата, подсилва храносмилателната система и предпазва имунната система. Оцетът и лимонът, които се добавят към чорбата, подсилват още повече защитата на храносмилателната система. Намалява риска от грип и настинка през зимния сезон. Помага при развитието на малките деца, тъй като съдържа протеини с висока защитна стойност.

2. Шкембе чорба срещу холестерол

Шкембе чорбата има регулаторен ефект при страдащите от висок холестерол. Повишава HDL холестерола и понижава LDL холестерола.

3. Шкембе чорба срещу Рак

Предотвратява разделянето и разпространяването на раковите клетки. Организмът си набавя необходимите антиоксиданти чрез консумирането на шкембе чорба. Така неконтролираните свободни радикали, които могат да причинят рак, ще бъдат стопирани. Антиоксидантите разрушават структурата на раковите клетки.

4. Шкембе чорба срещу грип

Препоръчва се консумацията на шкембе чорба най-много през есента, когато плъзгат най-различни вируси. Причината за това е високата протеинова стойност.

Други ползи от шкембе чорба са следните: помага при махмурлук, намалява стомашните киселини, увеличава сексуалната издръжливост, облекчава болки в ставите и ревматизъм.

Средно за 6-8 човека необходимите продукти за приготвяне на шкембе чорба са следните: добре почистено шкембе - 1 кг.; брашно - 2 с.л.; жълтъци - 2 бр.; сок от 1 лимон; оцет - 1 к.ч.; чесън - 3-5 скилидки; подправки; масло - 2 с.л.; още 4 скилидки чесън за запръжка

Консумирането на шкембе чорба няма абсолютно никакви странични ефекти. Но съдържащият се чесън и подправки в чорбата могат да доведат до странични ефекти при страдащите от високо кръвно налягане.