0

С всеки изминал ден лятото бавно се отдалечава и отстъпва място на есента. Най-пъстрия сезон от годината обаче често ни води неприятни изненади. През този период се увеличават вирусите и депресиите. Тялото, организмът и душевното ни състояние са подложени на редица изпитания. Всичко това води до необходимостта от подготовка и плавен преход, който да ни спести стреса от смяната на времето. За тази цел обаче е нужна промяна и в ежедневието ни. Повече сън, ограничаване на стреса, физически упражнения, процедури за кожата и дейности, които се грижат за доброто ни настроение са само част от нещата, които можем да направим, за да се чувстваме по-добре през есента. Грижата за цялостното ни състояние трябва да започне още от събуждането и да продължи през целия ден чак докато заспим.


Настроение
Краят на топлото време, по-късият ден и приключването на отпуската, са част от предпоставките за депресивно състояние. За да се справим с него, трябва да намерим нещо, което да ни зареди с позитивна енергия още от сутринта. Ето защо веднага, след като се събудим можем да си пуснем любима песен и да потанцуваме пред огледалото. Така ще стартираме с усмивка и добро настроение. Ако пък имате друго любимо занимание, отделете за него първите 30 минути от новия ден. Следващият половин час пък се отдайте на упражнения. Клякания, коремни преси, лицеви упори или друг вид физическо натоварване по ваш избор ще ви зареди с допълнителна енергия за предстоящия ден. Друга важна задача преди да се гмурнете в задълженията си е да изпиете две чаши топла вода с лимон и по желание мед. Не на последно място, преди да излезете, се погрижете за хидратирането на кожата си. Изберете си дневен и нощен крем за подхранване и цялостна грижа на лицето. Козметиката ще ви предпази от слънце, студ и замърсявания и ще помогне на кожата да се справи със стреса от промяната в температурата.

 


Кондиция
През деня пийте много вода. За хидратацията на тялото не можем да разчитаме само на кремове, а тя е от огромно значение за това да се чувстваме и изглеждаме добре. Хубаво е също да консумирате чайове. Това съвсем не е напитка подходяща само за зимата и минусовите температури. Вземете си витамини на таблетки. Сега е идеалният момент за имунопрофилактика и подсилване на организма. Само с добавки обаче не става, затова обърнете специално внимание и на храненето. Яжте много плодове и зеленчуци. След края на работния ден, се настройте за едночасова разходка. Според различни проучвания 15 000 крачки е минимумът от физическо натоварване, което е нужно да правим, за да бъдем здрави и в кондиция. Пет хиляди от тях извървяваме без да усетим вършейки обичайните си задължения. Останалите обаче трябва да навъртим целенасочено. Измерено във време, това съответства на около час или час и половина според темпото. Това е начинът да помогнете на тялото да се противопостави на настинките и да се справи по-лесно с особеностите на новия сезон. Хубаво е разходката да се прави вечер на чист въздух. Ходенето тренира нервната система, а именно тя реагира най-чувствително на температурните промени и влажността.


Полезно
Когато се приберете си вземете душ. Ако взимате вана, не лежете дълго в гореща вода, защото това води до загуба на кожна влага, от което кожата се изсушава. Достатъчни са 10-15 мин. и то в топла вода около градусите на телесната температура. Хубаво е да използвате сапун с неутрално pH, а не обикновени или антибактериални. Ако си правите скраб, това трябва да се случва не повече от един път в седмицата. След като се изкъпете, направете си контрастен душ. Пуснете по-топла вода и напарете тялото си, а след това за кратко останете под студена струя. Това закалява организма и е полезно за кожата и кръвоносните съдове. Прави се обаче за много кратко, защото в противен случай рискувате да си причините настинка. Когато излезете от банята намажете тялото си с подходящ лосион. След това вечеряйте. Важно е душът да е преди храненето. Освен това е добре да не ядете по-късно от 20 ч. Преди да заспите пък е задължително да проветрите помещението и да хидратирате кожата на лицето с нощния крем. Сънят също е изключително важен. Старайте се да спазвате златното правило и да спите поне 8 часа. Така ще се събуждате наистина отпочинали, което е от основно значение, за да бъдете здрави, красиви и да се радвате на добро настроение.