0

В инструкциите на лекарствата изрично е посочено преди, по време или след хранене да ги пием. Има медикаменти, за които това е без значение.

Преди да започнете да приемате медикамент, независимо от препоръката на лекаря и фармацевта, прочетете листовката. На нея може да откриете някоя странична реакция при една или друга алергия или предупреждение за несъвместимост при комбинация с други лекарства или определени заболявания, за които сте пропуснали да предупредите лекаря, преди да ви напише рецептата. Четете упътванията и на медикаментите, които се продават без лекарско предписание, съветват фармацевтите.

Ако в листовката не се посочва кога да го пиете и докторът не ви е казал това изрично, по-добре го вземете на гладно половин час преди хранене. Така активното вещество в медикамента няма да влезе във взаимодействие с компоненти от храната, нито пък с киселинността на стомашните сокове, които в някои случаи могат да променят неговото действие.

Препаратите на растителна основа също се пият 30 минути преди хранене. Това важи и за отварите от билки и настойки.

След ядене се взимат лекарствата, които дразнят стомашната лигавица. Препоръчва се те да се приемат с прясно или кисело мляко или с отвара от ориз.

Широко употребяваният аспирин например се препоръчва да се приема преди хранене с кисела напитка или мляко. Така активното му вещество не влиза в химични реакции. Четвърт час преди ядене е добре да се взимат препаратите, които стимулират апетита, както и тези за жлъчка от растителен произход.