0

К линичните пътеки, по които работят общинските болници ще бъдат преразгледани и променени. Целта е на тези лечебни заведения да се даде възможност да намалят разходите си и да не фалират. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването след среща на здравният министър Кирил Ананиев с управителния съвет на Сдружението на общинските болници.

МЗ ще прегледа всички възможностите за икономии в бюджета си, за да предостави спестените средства на закъсалите лечебници. Те ще им бъдат предоставени по Методиката за субсидиране, по която всяка година им се привеждат средства за спешни дейности, детско и майчино здравеопазване.

Алгоритмите на клиничните пътеки пък, ще бъдат преразгледани в рамките на преговорите с Българския лекарски съюз по новия рамков договор. От своя страна Сдружението на общинските болници в България ще предостави на ведомството своята експертиза при актуализацията на медицинските стандарти. Тези ангажименти бяха поети от здравният министър и от представителите на Сдружението по време на самата среща.

Ананиев беше категоричен, че решението на проблема с тежкото финансово състояние на общинските болници е свързан с оптимизиране на дейността им така, че да се предоставя на хората качествена медицинска помощ и да се осигури достъп до здравни услуги и в най-отдалечените райони на страната. „Готови сме да съдействаме, така че мерките да бъдат ефективни и да гарантират качествено здравеопазване“, посочи той.

Сред проблемите, които бяха обсъдени, бяха недостигът на кадри и апаратура ниските възнаграждения и медицинските стандарти.

Здравният министър поясни, че в момента за актуализиране са отворени всички медицински стандарти и окончателните текстове ще бъдат съобразени с всички разумни становища, които постъпят в Министерството на здравеопазването.

В понеделник предстои втора среща между представители на Сдружението, на министерството и на НЗОК, на която се очаква да бъдат набелязани конкретни мерки за подпомагане на общинското здравеопазване.