0

Кожата е своеобразна опаковка на нашето тяло. По нея личи не само възрастта, но и хроничната умора и недоспиването, дори някои заболявания, които още не са се проявили. Твърде смело е да се надяваме, че можем да надхитрим времето и да я съхраним вечно млада. Можем обаче да положим грижи, за да забавим стареенето, да заличим някои твърде видими белези, както и да й придадем свеж вид и блясък.
Начините са много – от различни съвременни методи на технологиите до познатите на всички кремове и природните умения, с които жените някога са се поддържали.
Важно е да се помни, че всяка кожа е различна – при едни тя е суха, при други – мазна, а има и смесен тип, при който различните участъци, според типа, трябва да се третират по различен начин. Затова, преди да предприемете една или друга манипулация, да изберете природен метод или крем, се консултирайте се вашия лекар дерматолог.


С напредването на възрастта мастните и потните жлези забавят своята дейност. Резултатът е значително
намаляване
на влагата
и мазнините. Към това се прибавят и външните фактори, от което кожата става все по-суха. От това бръчките изглеждат по-дълбоки. Слоят от мастни клетки, които я опъват, също се втвърдява с годините. Тя започва да изтънява, защото с възрастта броят на възстановените кожни клетки и колагенът намаляват, плътността се губи. Затова, когато усетите тези признаци, започнете да пиене повече вода и билкови чайове. Така тялото ви ще бъде всякога добре хидратирано, което ще освежи, макар и не изцяло, кожата.
Един от най-популярните методи за подмладяване на кожата посредством технологиите, е лазерната терапия. Лъченето на лазерните вълни при определена дължина действат дразнещо на клетките є. Предизвиква се ответна реакция свързана с активирането на  фибробласти в клетката. Това са органелите, които произвеждат колагена в кожата. В резултат те  започват отново да синтезират голямо количество колаген. Този акт не е еднократен.  Лазерното лъчение възстановява
активността
на клетките
такава, каквато тя е била на млади години и в следствие на това производството на собствен индивидуален човешки колаген продължава години наред.
Мезотерапията е уникален метод в естетичната дерматология, при който в мезодермата се инжектират различни активни вещества, витамини, минерали, микроелементи, хиалуронова киселина, колаген или техни коктейли. Чрез инжектирането се избягва защитната бариера на епидермиса. Този метод дава бързи и добри резултати. Буквално за часове се постига изглаждане на бръчките, стягане на кожата и подобрение на цялостния профил на кожата. Методът е лек, почти безболезнен и не налага болничен престой. Същевременно той хидратира, дълбоко подхранва, възстановява и подобрява еластичността на кожата и е своеобразна превенция срещу образуването на бръчки.

 

Японски трикове за свежо лице

Забелязали сте, че годините сякаш не остават отпечатък върху лицата на японките. Всяка дама от страната на Изгряващото слънце изглежда вечно млада. Бръчките започват да си личат по лицата им чак след 60-годишна възраст. До тогава познавачът може да познае възрастта им само по гънките на горната устна.
Дамите в Япония още от малки момиченца се учат как да поддържат лицата си. Всяко девойче там, независимо дали е от града или от село, владее до съвършенство всекидневния петминутен масаж на лицето. Движенията са елементарни, но те отпускат мускулите и опъват бръчките. Техниките се наричат шиацу, асахи и зоган. В интернет нагледно са описани и трита вида.
Шиацу масажът включва съвсем бавни движения с палците и върха на пръстите върху определени точки, намиращи се в енергийни центрове. Почуква се като бързо барабанене около очите с възглавничките на втория, третия и четвъртия пръст на двете ръце. Пак с тези пръсти се глади кожата на челото от веждите към косата, а после и бузите от носа към слепоочията. След това долните части на бузите от брадичката към ушите. Всяко движение се повтаря пет-шест пъти. Техниката зоган се превежда буквално като „създаване на лице”. Масажът се прави с два пръста – показалеца и средния или средния и безименния.
Премахва бръчките, двойна брадичка, увиснала кожа и торбички под очите.
Японките го правят сутрин за три минути, като плъзгат пръсти с леки движения като поглаждане, без натиск. Масажът обаче не е препоръчителен за много слаби лица, болни лимфни възли или възпаления.
Асахи масажът е разновидност на зоган. Например срещу торбички възглавничките на средните пръсти се плъзгат от външните ъгли на очите по долния клепач към вътрешните ъгълчета. Очите се затварят, пръстите минават по горния клепач, веждите, слепоочията и се завръщат отново на външните ъгли на очите. Асахи срещу бръчките на челото се прави, като средните и безименните пръсти на двете ръце са в центъра на челото и с лек натиск се спускат към слепоочията, ушите и ямичките на ключицата. Движенията се правят поне по три пъти. Богатите японки както в миналото, така и днес ползват т. нар. златни маски. Попиването на златото в кожата забавя разрушаването на колагеновите влакна и стимулира клетъчното обновяване.