0

В ъв Франция ще започнат тестове, за да се въведе в употреба противовъзпалително срещу най-агресивните форми на меланом, като целта е да се подобри ефикасността на лечението, предаде Франс прес.
„Тестовете са свързани със засегнати от меланом пациенти, когато рискът от метастази е 50-процентен“, поясниха експертът по биология Бруно Сеги от Центъра за онкологични изследвания в Тулуза и онкодерматологът Никола Майер от Онкологичния институт в града.
Тестовете от фаза 1 ще обхванат 6-има пациенти. Впоследстивие други 6-има ще се включат в изследванията, ако не е установен вреден ефект от тях. 18 месеца по-късно, още 18 болни ще се приобщят към участниците в тестовете, при положение че няма вреден ефект от тях.


„Идеята е с това противовъзпалително, което вече е използвано при автоимунни болести, като псориазис, болестта на Крон и ревматоиден полиартрит, да се махнат всички „спирачки“ пред имунната система“, отбеляза проф. Майер.
„С меланома е свързан протеин, кръстен TNF - заяви ръководителят на екипа проф. Сеги. - Когато се развива раково образувание, това означава, че TNF може да неутрализира имунната система. В такива случаи от 4-5 години се прибягва до имунотерапия. Тя обаче има своите лимити. TNF е своеобразен диригент на възпаленията. Той е с роля на спирачка и е причина за нежелани ефекти.“