0

А птеките ще могат да създават свои филиали, които ще работят почасово в селата, където хората няма от къде да си купят лекарства. Тази нова възможност се обсъжда в момента от работна група в Министерството на здравеопазването, съобщи заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков. Тя ще бъде предложена като проект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените средства. Предвижда се да се даде възможност медикаментите да бъдат доставяни на възрастни хора и от пътуващи аптеки, допълни той.

Фармацевти припомниха, че сега на много места личният лекар или работещият с него фелдшер събира здравните книжки и рецептите на старците и им купува илачите от най-близки град веднъж месечно.

За да се пресече паралелният износ на лекарства пък, се обмислят мерки за затягане на контрола при вноса на медикаменти. Предстои да бъде създадена и аптечна карта, в която ще се отбелязва къде и колко аптеки има, и къде няма. Предвижда се да се отварят нощни там, където няма.

Следващата седмица със заповед на здравният министър д-р Петър Москов ще бъде обявена процедура за стартиране на обществена поръчка за лекарства, които ще се търгуват чрез т. нар. електронна платформа. Самата платформа вече е готова, каза още зам.-министър Пенков и уточни, че тя вече е изградена и се правят последните й тествания.

Въпросната платформа има за цел да предоставя възможност за движението на поръчките и доставките, които правят лечебните заведения.