П ълният отказ от алкохола може да нанесе сериозни щети на организма, твърдят австралийски учени. Изводите им са направени въз основа на проучване с участието на 2200 души на средна възраст 29,5 години, пише „Ive Science”. В хода на експеримента участниците, които напълно се отказали от чашката започнали да стрдат от недостиг на полезен холестерин, който защитава сърцето от постепенното натрупване на вредния холестерин, което от своя страна може да стане причина за инфаркт или инсулт. Освен това трезвениците по-често страдали от диабет и били по-пълни от останалите доброволци. В същото време онези, които употребявали умерено количество алкохол (до 20 г) имали понижен риск от развитие на метаболичен синдром, който може да доведе до патологии на сърдечно-съдовата система. Какво да хапваме за здрави нокти и коса Хората, които употребяват повече от 20 г алкохол дневно са подложени на риск от развитието на хипертония.

Червеното вино безспорно е един от най-богатите източници на полифеноли в диетата ни. Те са мощни антиоксиданти, които се получават от кожата, семената и дори дръжките на гроздето. Те обикновено се образуват по време на ферментирането на червеното вино. Най-силният и известен сред полифенолите е ресвератролът. Той доказано намалява възпаленията, понижава „лошия” LDL холестерол и предпазва кръвоносните съдове. Също така намалява риска от диабет и болест на Алцхаймер и може да спре растежа на раковите клетки (поне в лабораторни условия). Но трябва да имаме предвид, че при висока концентрация ресвератролът е токсичен

Лекарите са категорични, че ако по принцип не пиете алкохол, не е оправдано да започнете да го правите с очакване за ползи за здравето.