0

 Хормонът на растежа набира все по-голяма популярност сред привържениците на красотата и противниците на стареенето. Соматропинът (т.нар. хормон на растежа) е средството, с което много звезди, спортисти и богаташи борят белезите на времето. В кръвта на Митьо Очите след стрелбата срещу него също беше открито огромно количество соматропин.
С напредването на възрастта производството на растежния хормон в организма спада и тази промяна дава сериозно отражение върху външния вид. Учените са открили начин да синтезират синтетичен вариант, който се използва масово за забавяне процесите на стареене.
Целите при инжектиране със соматропин не се изчерпват само с пренастройката на биологичния часовник.

Хормонът на растежа  е важен за мускулна хипертрофия, т.е. изграждане на свръхголяма мускулна маса, процес, характерен за бодибилдърите.

 

Употребата на хормона
възстановява естествения цвят на косата, укрепва косъма и подпомага растежа му. Веществото действа благоприятно и върху кожата, изглажда бръчките. Освен това стяга мускулатурата, нормализира кръвната захар, укрепва имунната система и повишава енергията. Наблюдава се положително влияние и върху съня, паметта и сексуалният живот.
Въпреки че твърденията, свързани с положителното въздействие на синтетичния соматропин върху организма, все още не се потвърдени официално от Световната агенция за храни и лекарства, наблюденията сочат, че действително хормонът на растежа оказва положително влияние върху общото състояние на организма.
Видимите промени в тялото, в следствие на употребата на соматропин се проявяват при всеки човек след различен период от време. Някои от употребяващите хормон на растежа забелязват ефект моментално. При други промените настъпват след няколко дни, а при трети е необходима няколкомесечна терапия, за да се отбележи видим напредък.
Израстването
на височина
е друг силно желан ефект от потребители на соматропин в шишенце. Това обаче е една от целите, които изискват най-продължителна терапия. Според сайта anabolicbg.com веществото трябва да се приема минимум 16 месеца, за да се появят видими изменения в ръста. Разбира се, изготвянето на схема, по която да се приема хормон на растежа с тази цел и нейната продължителност е строго индивидуална. Оптималните резултатите, които могат да се очакват зависят от възрастта и ДНК на човека. При желание да се употребява хормон на растежа именно с идеята да се повлияе върху ръста консултацията с лекар е силно препоръчителна, тъй като бавният път към видимите резултати може да подтикне потребителя към предозиране с веществото, което от своя страна може да нанесе сериозни непоправими щети върху организма.
Ако се прекали с хормона то възможните странични ефекти може освен временен дискомфорт да нанесат и трайни видими и невидими поражения.
Предозирането води до промяна
в генотипа
Възможно е при прекомерна употреба на соматропин да се наблюдава сериозно окосмяване, значително по-силно от окосмяване, появило се в следствие на ползване на тестостерон подобни анаболни андрогенни стероиди. Също така не е изключено да се появят изменения в черепната структура и вътрешните органи. Вероятно е при мъжете пениса да увеличи неимоверно своите размери. Възможно е за някои това да не е недостатък на продукта, но за други би създал непреодолим дискомфорт.
За да не навредим на здравето си, важно е да знаем как правилно да съхраняваме и поставяме хормона на растежа. Този процес, разбира се, би бил най-безопасен, ако се извършва от медицинско лице, но за самодейците ще представим кратки указания.
Растежният хормон може да се инжектира от един до няколко пъти дневно в зависимост от поставените цели. За хора, които целят просто общо подобряване и подмладяване на организма не е препоръчително да вземат повече от 1-2 дози дневно. За професионалните бодибилдъри дозите са между 2-3 пъти по-високи, но и рисковете за здравето им също се увеличават.
Препоръчително е хормонът да се поставя сутрин на гладно или преди тренировка, но отново трябва да се спази условието да е на празен стомах. Не е удачен вариантът соматропинът да се поставя вечер тъй като тогава тялото произвежда най-голямо количество от човешкия хормон на растежа и по-точно това се случва в часовете между 23 – 02 ч. Ако веществото се употреби в този часови диапазон, то ще потисне естественото възпроизвеждане на хормона, а това от своя страна саботира извличането на максимума от хормоналната терапия.

 

 

Начини на употреба

Според официалния сайт на един от производителите на соматропин в зависимост от целите на потребителя на продукта възможните схеми за поставяне на хормона са следните:
1. За общо подобряване състоянието на организма, благоприятно въздействие върху кожата и леко понижаване на мазнините – 2 пъти дневно
2. За повече енергия, активиране на мастната обмяна и подобряване качеството на съня – 3 пъти дневно
3. За забързване мастна обмяна и метаболизма, видимо покачване на мускулна маса – 4 пъти дневно
4. При мускулна хипертрофия, т.е. изграждане на свръхголяма мускулна маса (процес, характерен за бодибилдърите) – 5 пъти дневно
Друг начин, при професионалните бодибилдъри, е поставянето на локални инжекции в области, нуждаещи се от изчистване на мазнини. Това е практика, която се прилага най-често преди състезания с цел тялото да се оформи по-добре и мускулатурата.
За правилната употреба на хормона на растежа не по-малко значение от дозировката има и начинът на съхранение. За да се запази най-дълго се препоръчва соматропинът да се държи в хладилник. На стайна температура той издържа едва около седмица. По тази причина най-добре е доставките да се извършват в зимните месеци или продуктът да се пренася в сух лед.
Също така важно е да се отбележи, че хормонът не трябва да се инжектира в чист вид, а да се разреди. Разредителите са два вида - стерилна и бактериостатична вода. Стерилната обикновено върви в комплект с хормона. Разтворено в нея, веществото трябва да се използва възможно най-бързо. Съществува противоречие дали продуктът е годен за употреба до 24 или 48 часа след смесването. При използване на бактериостатична вода хормонът се запазва малко по-дълго време, тъй като този тип вода съдържа малко количество киселина, която запазва връзките между молекулите стабилни за около 14 дни.
От изключително значение е смесването да се извършва бавно. Водата, с която сте избрали да смесите хормона, трябва бавно да слиза по стените на шишенцето. По този начин се гарантира запазването на целостта на веществото. След като водата е сипана, шишенцето трябва да се разклати внимателно с леки кръгообразни движения докато продуктът се разтвори. В никакъв случай не трябва да се разбърква силно!
Както споменахме вече продължителността на терапията зависи от конкретните цели и моментното състояние на организма на потребителя. Хормонът на растежа не е магическо решение на проблемите и в никакъв случай не могат да се очаква мигновени резултати. Въпреки че е възможно да се наблюдават видими изменения в организма много скоро след първата инжекция, не е удачно да се започва курс със соматропин, ако нямате възможност да го приемате поне няколко месеца.
Но това е много скъпо удоволствие. Трудно е да се изчислят с точност средствата, които трябва да бъдат отделени за терапията. Цената варира значително в зависимост от предпочетената фирма производител и разбира се от размера на дневната доза, която сте си предвидили. Един от производителите споделя на сайта си, че приблизителната цена на едномесечен курс, предназначен за неспортисти, е около 1500лв, а за активните спортисти и състезатели цената скача двойно.