0

Едва ли има хипертоник, който да се похвали, че докторът му е предписал точното хапче. Понякога, за да се напаснат, е необходимо да бъдат сменени няколко вида. Причината не е в лекарите, а в своеобразието на човешкия организъм, неговите особености и съпътстващите заболявания и предразположения.

Нов апарат обаче, открива за минути точното хапче за конкретния случай. Той работи по

метода на импедантната кардиография

и засега е единственият в България. Медицинската апаратура се намира в Центъра за наблюдение и лечение на хипертонията към вътрешното отделение на Университетската болница „Св. Анна” в София. Неотдавна центърът получи европейски сертификат за качество.

Хипертонията, независимо, че мнозина я считат за тривиална заради нейната честота, е социалнозначимо заболяване. 30-40 на сто от населението на развитите страни страда от високо кръвно налягане. Нашата страна не прави изключение. Това съобщи проф. Димитър Раев, директор на вътрешното отделение в болницата.

Причината за неблагоприятната статистика е, че населението, като цяло, застарява, а хипертонията е заболяване на хората в средна и напреднала възраст. Според прогноза на Световната здравна организация към 2020 г. хипертониците ще се увеличат с 60 на сто спрямо цифрите за страните към 2000-а. Това заболяване обхваща 60% от хората над 60-годишна възраст.

В повечето случаи хипертонията е наследствена. Затова, ако бащата или майката страдат от нея, детето също е предразположено към нея. Препоръчва се след 30-годишна възраст такъв човек да мери няколко пъти своето кръвно налягане. То е в норма, ако при измерване у дома е 135:85, а в здравно заведение – 140:90. Смята се, че разликата идва от вълнението на пациента, че е при доктори. Медицинската наука

реабилитира кафето и чая

те не са рискови фактори за появата на високо кръвно. Те могат да повишат налягането леко, ако се злоупотребява с количеството. Потвърждение на тази теория е, че в страни, в които кафето е традиционна напитка, няма висока заболеваемост от хипертония. Основна причина за провокирането й обаче, е солта. Оптималното количество е 2,5 г за цял ден. Почти не е възможно човек да се впише в тази норма. Всички готови храни, включително хлябът, са натъпкани с нея. В сместа за приготвяне на един килограм колбас, например, се слагат 15-20 г сол. Целта е по-голяма степен на консервация, а с това и трайност. В пет резенчета луканка се съдържа сол, колкото е дажбата ни за цяла седмица. Сред продуктите със скрита сол са още сиренето и маслините, които ако бъдат изкиснати във вода могат да бъдат консумирани безпроблемно и от хипертоници. За разлика от тях обаче от

кашкавала и всички видове сирена

на тази основа солта не може да бъде извлечена. По тази причина те не се препоръчват на хората с това заболяване, както и на тези, които са наследствено предразположени към него. Затова проф. Димитър Раев препоръчва на потребителите да четат опаковките на храните, които купуват и да следят за количеството сол, за да не преминат в групата на пациентите.

Човек може лесно да я намали, проблем са само първите 3-5 дни, казва специалистът. Причината е, че преди хиляди години, когато човекът се е формирал, сол не е имало, организмът ни не изработва хормон, който да подпомага при усвояването й. В резултат той тя се задържа в организма, а кръвното скача рязко нагоре. Няколко дни без нея, то се нормализира, изострят се и вкусовите рецептори. Според специалиста, като цяло видът на храните и алкохола не влияят на налягането. Те могат да го променят само временно, когато се злоупотребява с концентрати, червено вино и мазни ястия. Вратната свинска пържола, например, не вдига кръвното, но отлага натрупвания, които впоследствие провокират атеросклерозата. Така е и с всички наситени животински мазнини.

 

10 минути на пътечката и едно хоро правят хапчето ненужно

 

  • Движението, дори само въртенето на педалите на велоергометъра свалят до 4-5 мм живак, което е равносилно на един медикамент.

  • След физическо натоварване, дори танци, човек се чувства добре, тъй като организмът отделя ендорфини – молекулата им е сходна с тази на морфина. Затова само 10 минути на пътечката човек се чувства презареден.

  • Високите температури разширяват кръвоносните съдове, кръвното налягане при хипертониците започва да пада до границите на нормалното. Затова се препоръчва, особено преди море, да се прегледат при своя лекар и, по негова преценка, хапчетата да бъдат намалени или спрени.

  • Пиене на повече вода в горещините. В противен случай обезводняването може да доведе до хипотонична реакция. Внезапно падналото от високо до ниско кръвно налягане стресира организма.

  • Домашните любимци свалят стреса и увеличават нивото на серотонина – хормона на щастието, а от там следва и нормализирането на кръвното налягане. Ако у дома имате куче, неизбежно ща се разхождате с него два пъти дневно, което ще ви осигури така необходимото движение за балансиране на теглото и на налягането.