0

Д о 3 лева ще е цената за ученическа бележка, която трябва да се плаща на личния лекар за извиняване на отсъствия. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

„Ученическата бележка ще бъде на стойност не повече от 3 лв., тя ще излезе от задължителния пакет на общопрактикуващия лекар. На този етап това е споразумението, което постигнахме заедно с Надзорния съвет на НЗОК“, каза още той и обясни, че е решено бележката да излезе от пакета, защото тя е административна дейност.

Той съобщи още, че Блс се е договорил с НЗОК да не се изискват минимум 10 минути за преглед при личния лекар.

Като цяло над 90 на сто от предложенията на Българския лекарски съюз, включително и тези, направени в последния момент, са приети от Надзорния съвет на НЗОК за Националния рамков договор за тази година. Съсловната организация и касата са се договорили за повишаване на цените на 137 клинични пътеки, в първичната и в специализираната извънболнична помощ са предвидени общо 24 млн. лв. повече и над 148 млн. лв. за болниците.

На 24 февруари предстои събор на БЛС, на който ще бъде обсъждано и решено дали да бъде даден мандат за подписване на НРД 2018 г.