0

Шоколадовият тен ала Коко Шанел вече не е на мода. Манията по златистият загар поставя именно световноизвестната дизайнерка. Дерматолозите обаче са на мнение, че полезен тен няма. Прекомерното излагане на UV-радиа-цията води до рак на кожата. Няма нищо друго, което така да състарява лицето ни, както лъчите.
Те обаче не бива да се избягват напълно, защото имат многобройни ползи за здравето, които не се ограничават само до синтезирането на витамин D в организма ни.  
Сила
Силата на слънцето открива още датският физиотерапевт Нилс Финсен. Той е удостоен с Нобелова награда за медицина за лечение на различни болести с помощта на концентрирано светлинно лъчение. Докторът прави заключението, че слънцето има свойства да потиска растежа и дори да убива бактериите. Това означава, че лъчите действат дезинфектиращо. Учените открили още, че слънчевата светлина помага на раните да зарастват по-бързо. Умереното препичане под  слънцето се отразява добре на имунитета ни, тъй като така в организма ни се образуват бели кръвни телца, които ни бранят от инфекции. Разходката или стоенето под много силно слънце може да блокира защитните сили на организма ни


С това съвсем не се изчерпва благотворното действие на слънцето. Ако имате високи кръвно, умереното излагане под лъчите е полезно за вас. Според британски учени по време на слънчеви бани се разширяват кръвоносните съдове и се променят нивата на азотния оксид в кожата, вследствие на което кръвното налягане се понижава.
Когато кръвното налягане спада, намалява и рискът от мозъчен и сърдечен удар. На експерименти със светлина били подложени 24 доброволци, обяснява преподавателят по експериментална медицина в университета в Саутхемптън - Мартин Фийлиш.
Нерви
Светлината се отразява благопрятно на нервната система. Под въздействието й настроението на хората се повдига. Психолозите съветват, ако искаме да започнем деня добре, да станем от леглото навреме, за да наблюдаваме изгрева на слънцето. Лъчите увеличават нивото на хормона ендорфин, който вашият мозък произвежда и създава чувство за щастие. През зимата, когато няма достатъчно слънце хората стават мрачни, без настроение и енергия. Това състояние се нарича сезонно афективно разстройство.
Оказва се, че слънчевата светлина помага  и за изгарянето на подкожната мастна тъкан, помага за отслабването  и се отразява благотворно на сърдечно-съдовата система. Слънчева светлина също така помага за намаляване на  мастната тъкан, макар и по косвен начин. Недостигът на  витамин D се свързва с по-високото производство на мазнини, което води до затлъстяване и последващи здравословни проблеми, сред които диабет и сърдечно-съдови проблеми. Слънчевите бани подсилват метаболизма. Лъчите подобряват функцията на щитовидната жлеза, която е свързана с обмяната на веществата.
Болести
Ден, прекаран на открито, спомага да се радваме на по-добър сън.
Причината е, че светлината увеличава производството на мелатонин през нощта, който е естественият хормон за сън в телата ни.Слънцето предпазва децата от рахит, а възрастните - от остеопороза, защото синтезирането на витамин D, когато сме изложени на слънце, прави възможно усвояването на калций в червата и помага на тялото да израства с по-здрави кости. Дефицит на слънчевият витамин  води не само до рахит и остеопороза, но и намалява имунната защита на организма.

 

Не забравяйте шапката и очилата

Слънцето ни зарежда с витамин D. Само 15 минути под лъчите са достатъчни, за да си набавим необходимото количество от него. Помнете обаче, че когато отивате на плаж, не бива да забравяте защитните кремове, шапката с периферия и слънчевите очила. Дори да си мислите, че сте екипирани много добре и се криете под сянка, лъчите пак ще ви намерят. Изследване показва, че когато хората използват слънцезащитни кремове, се получава предоверяване. Причината се дължи на факта, че човек слага от крема, но не достатъчно, за да е добре защитен. Специалистите съветват емулсиите да се нанасят обилно върху тялото ¬ около 2 с.л. масло или олио за едно намазване. Също така през определен интервал от време е добре да повтарят намазването, за да бъде добре защитена кожата ви по време на лятната почивка.