0

С лънчевите очила трябва да се сменят на всеки две години, защото ултравиолетовите лъчи повреждат стъклата с времето и те постепенно започват да ги пропускат. Това съобщи вестник "Дейли мейл", позовавайки се на бразилски учени от университета в Сан Паоло.

Без адекватен ултравиолетов филтър очите могат да се увредят. Първите признаци са подуване. То може да доведе до изкривяване на зрението. След това може да се увреди роговицата и да се появи перде. Продължително излагане на ултравиолетовите лъчи може да увреди и макулата - частта от ретината, отговорна за по-голямата част от зрението.

Бразилски водещи офталмолози доказаха експериментално как се влошава качеството на тъмните очила от излагането на слънце. Според тях приетият сега контролиращ тест, с който се изчислява доколко очилата губят свойствата си, не е достатъчно ефикасен и не измерва правилно качеството на стъклата. При него очилата се подлагат на слънчев симулатор 50 часа при разстояние 30 см. Той обаче не отчита къде се използват очилата и през кой сезон.

Един слънчев ден през лятото износва очилата колкото четири зимни дни, са изчислили бразилските учени.

Затова, не ги прибирайте след края на летния сезон в най-дълбокото чекмедже, тъй като очите са чувствителни към светлината и в слънчевите есенни дни. Освен това, тъмните стъкла с UV-филтър предпазват надеждно и от т.нар. снежна слепота през зимата, която може да ни сполети не само в планината, но и в заснежената градинка, докато разхождаме кучето, или просто ако се взираме с блещукащите под слънчевите лъчи снежни кристали.

За да предпазват те обаче трябва да бъдат с качествени стъкла, които реално да предпазват очите от ултравиолетовото излъчване на слънцето. В противен случай зеницата, “излъгана” от очилата, не се свива от светлината и окото получава допълнителна доза излъчване, което постепенно може да доведе до изгаряне на ретината и дори до ослепяване.

Най-добре забравете за евтините имитации. Избирайте между стъклените и пластмасови стъкла с различна степен на затъмняване и цвят на стъклата. А изборът на рамка зависи изцяло от формата на вашето лице.

Ако не се чувствате подготвени сами да направите избора, посъветвайте се с офталмолог.