0

Д ва милиона българи страдат от високо кръвно, показват данните на Българската лига по хипертония, които бяха изнесени вчера по повод Световния ден на хипертонията. За стабилизиране на високото кръвно помагат не само лекарството, но и няколко хранителни продукта, достъпни за всички и най-вече напълно безвредни.

 

Картофи:

Картофите са основно ястие за българското семейство, но малко хоро си дават сметка за лечебните тайни на този зеленчук. Картофите съдържат калий, който извеждат солта от организма и магнезий, който подобрява притока на кръв.


Боб:
Голямото съдържание на магнезий, калий и фибри в боба оказва положителен ефект върху сърцето. Освен това, съдържащите се в боба вещества подобряват работата на кръвоносните съдове и понижават налягането в тях.

 

Спанак:

Любимата храна на Попай моряка също като картофите е богата на калий и магнезий. Освен това зеленолистното растение съдържа фолиева киселина и целулоза. Всички тези компоненти на спанака са полезни за здравето на човека, особено за нормализиране на кръвното му налягане.
 

Мляко:

Кравето мляко значително понижава холестерола. Освен това комбинацията от калций и витамин D в него може да понижи кръвното налягане в организма с около 3-10%.

 


Банани

Бананите са чудесен източник на калий. Ако изяждаме по един банан на закуска, това ще е достатъчно да поддържаме баланса си на калий в организма през целия ден.