0

П ървите два случая за тази година на смъртоносната конго-кримска химорагична треска регистрираха в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Пациентите са постъпили в здравното заведение в тежко състояние и с кръвоизливи. Благодарение на усилията на лекарите са били напълно излекувани.

Първите два случая за тази година на смъртоносната конго-кримска химорагична треска регистрираха в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Пациентите са постъпили в здравното заведение в тежко състояние и с кръвоизливи. Благодарение на усилията на лекарите са били напълно излекувани.

Двамата пациенти са мъж на 57г. и жена на 38г. Мустафа и Мария от кърджалийските села Рогач и Чал са лесничеи и вероятно са били ухапани от кърлеж, докато са били по работа в гората. Първоначално са развили висока температура с втрисане и болки в мускулите. Имали са и гадене с повръщане. Това са класическите признаци на началото на заболяването, казват лекарите от клиниката.

Близо седмица по-късно високата температура спаднала, но интоксикацията се засилила и започнало характерното за кримската треска кървене. Първо започнало от венците, а след това и от стомаха, червата, а при жената и от матката. Когато двамата лесничеи били докарани в пловдивската клиника, имало реален риск за живота им. В здравното заведение двамата били изолирани от останалите пациенти и достъп до тях имали само лекуващите ги лекари. Кримската треска е заразна и се предава по кръвен път и затова персоналът в болницата бил имунизиран. На пациентите била проведена успешна терапия с противовирусен препарат, биопродукти и кръвоспиращи лекарства, след което те били стабилизирани.

Миналото лято в същата клиника бяха спасени други петима ухапани от кърлежи. Тяхното състояние обаче не било толкова тежко, колкото на пациентите от Кърджали.