0

 

Болката е начинът, по който тялото ни показва, че се случва нещо тревожно в организма ни. Ето защо неприятното усещане в никакъв случай не трябва да бъде пренебрегвано.

Понякога причината за него може да се крие в елементарни неща, като стрес или преумора, но друг път болката издава диагнози и заболявания. Главоболието е проблем, с който всеки човек се е сблъсквал. То е нещо, което често приемаме като обичайно, затова не се замисляме какъв е неговият произход. И макар в голяма част от случаите причината за него да е съвсем тривиална, като недоспиване например, не са рядкост и моментите, в които то е сигнал за далеч по-сериозен проблем.


Причинители
Има различни видове болка – тъпа, остра, пулсираща, появяваща се постепенно или започваща рязко. Когато говорим за главата важно уточнение е и самата локация. Например дали усещането е навсякъде или само от едната страна, дали обхваща тила, слепоочията или предната част. Един от най-честите причинители на неприятно усещане в тази част от тялото ни е проблем с кръвното налягане. Ако болката е силна и обхваща цялата глава, по всяка вероятност става дума за високо кръвно, ако пък болката се разпростира само по предната част на главата, то навярно проблемът са ниските стойности на кръвното ни. Втората най-често срещана причина за появата на главоболие е проблем с очите. В тези случаи болката е тъпа, постоянна и се засилва при четене или работа с компютър. На трето място сред причинителите на дискомфорт в тази част на тялото е проблем със синусите. Болката се появява още със ставането и се усилва през деня, а след това изчезва напълно. Най-лесният начин да разберете дали синузитът е виновен за неприятното усещане е като се наведете. В този момент болката се усилва, появява се чувство на тежест и дискомфорт. След главата, друга част от тялото ни, която често е източник на неприятно усещане е вратът. В повечето случаи търсим причината в неправилна позиция по време на сън или пък се успокояваме с това, че сме стояли на течение. Болки в шията обаче могат да бъдат сигнал и за далеч по-сериозни неща, като остеохондроза и остеоартроза. Основният сигнал, че трябва да потърсим лекарска помощ е когато болките се засилват вместо да намаляват с течение на времето.

 

Комбинации
Понякога болките са комбинирани. Така например може едновременно да изпитваме дискомфорт във врата и в гърба, придружен със схващане и ограничени движения. Ако подобно състояние продължи повече от десет дни, на всяка цена е нужна консултация с лекар. Болките в гърба често се дължат на банални причини, като заседяване, работа пред компютър, ходене на височки токчета, носене на тежко. Когато подобно нещо е източника на усещането, след покой, то отшумява. В противен случай обаче може да става дума за дискова херния, остеопороза, камъни в жлъчката или бъбреците и дори тумор. Едновременните болки в гърба и кръста пък могат да се дължат на неправилна позиция на тялото или на засегнати нервни окончания. Ако болката тръгва от гърдите и обхваща гърба, това може да е предвестник на инфаркт. Не винаги обаче дискомфорт в гърдите е признак за опасно или животозастрашаващо състояние. Той може да е свързан с пренапрегнати или скъсани влакна на гръдните мускули. Важно е да потърсите медицинска помощ, ако усещането не намалява или е съпроводено със затруднения в дишането, учестена сърдечна дейност и отклонения в нормалните стойности на кръвното налягане (120/80).
Болката в таза също издава редица неприятности, като апендицит, нарушения в пикочния мехур, инфекция в бъбреците, нервни състояния, херния. При жените пък може да подсказва за спонтанен аборт, овулация, менструални болки, киста на яйчниците и др.
Скрито
Болките в крайниците също са често пренебрегван проблем. При захарен диабет например  в краката възникват спазми, отоци, слабост и болки, които се проявяват особено през нощта. Освен това кожата по глезените става суха, появяват се люспене и сърбеж. Често краката изтръпват. Резки внезапни болки в петата са признак за появил се шип. Дискомфорта се усеща обикновено по време на ходене или бягане. При подагра пък болката е рязка и пулсираща и се усеща в големия пръст на крака.