0

Д ържавата ще се бори с дефицита за медицински сестри, осигурявайки им безплатно висше образование. Условието е кадрите да работят поне 5 години в болницата, в която са карали стажа си по време на следването. Това става ясно от предложния за обществено обсъждане от просветния министър акад. Николай Денков списък с работодатели, които имат да сключват договор със студентите. Целта е, осигурявайки безплатно висше образование и гарантирано място 5 години след дипломирането, държавата да стимулира обучението в специалности, където има недостиг на висококвалифицирани кадри. 

Заплащане 

Работодателят пък е длъжен да осигури заплата в размер не по-малко от средната основна заплата в предприятието. В списъка тази година са включени общо 153 предприятия по предложения на седем от министрите. Те предлагат работа за 1416 специалисти, от които има недостиг. Най-много са в сферата на медицината. 53 държавни и частни болници са заявили потребност от медицински сестри, рентгенови лаборанти и медицински лаборанти. За разлика от миналата година тази лечебните заведения не са заявили недостиг на студенти по медицина и акушерки. Бройките за медицинските сестри обаче са скочили 9 пъти. Миналата година болниците бяха заявили готовност да обучават безплатно и да осигурят работа на 54 специалисти, докато за тази местата са 491. Недостиг има и в други сфери. Работодателите търсят зооинженери, електротехници, ИТ специалисти, геодезисти, транспортни строители, металурзи и други. 

Прекратяване

Договорът между студент и работодател ще може да се прекратява по няколко причини. Сред тях са отписване на студента, прекъсване (ако не е по болест или майчинство) или при системно непосещаване на стажа, на който обучаващият се трябва да ходи. Прекратяването на договорите може да е и по взаимно съгласие или при обективна невъзможност на някоя от страните да продължи да изпълнява задълженията си по договора. Възможността младежите да се обучават безплатно, ако са склонни да не сменят работното си място поне 5 години, бе дадена за първи път миналата година. Интересът от страна на студентите обаче не е голям. При обявени близо 1000 бройки, сключените договори бяха под 10.