0

Х ората, страдащи от мигрена имат непоносимост към светлината, когато са в криза. Светлината обаче, може да се окаже изключително ефикасно средство за борба с това заболяване, твърдят учени от Центъра по главоболие „Норсуел” в САЩ.

Наследствената мигрена се лекуват погрешно при 61% от засегнатите от нея. Те смятат, че светотерапията може да стане ефективно и просто средство за лечение на това заболяване. Те са публикували резултатите от свое изследване в изданието „Brain”.

В експеримент на Центъра по главоболие „Норсуел” взели участие 70 души с мигрена. Учените анализирали историята на тяхното заболяване и стигнали до извода, че един от главните симптоми се явява повишената чувствителност към светлина. В същото време било установено, че различните цветове влияят различно на организма и степента на неприятните усещания. Например било установено, че синята светлина значително усилва главоболието, а зелената го снижава с около 20 процента. Според учените повече от 80 на сто от пристъпите са свързани с наличието на светлинна чувствителност. Болката и вътрешният дискомфорт възникват от смяна на цветовата гама на околната обстановка. Авторите на изследването са на мнение, че светотерапията е способна бързо и ефективно да избави човека дори от много силни пристъпи на мигрена.