0

До неотдавна се смяташе, че дълголетието е заложено в гените.

След разшифроването на човешкия геном обаче и изследвания на генетичен материал от столетници се оказва, че това е мит. Наследствеността предопределя продължителността на живота ни само наполовина, а според някои генетици дори само 25-35 на сто. С това се обяснява и фактът, че възрастни хора изглеждат млади, а 40-годишни са като баби. Специалистите по антиейдж медицина са категорични, че всеки човек може да си добави от 4 до 15 години живот над средностатистическия стига да спазва правилото: от нещо трябва да се откажем, но да въведем нещо ново във всекидневието си. Тази аксиома е заложена във фолклора и бита на японците и исландците, които са най-здравите нации, доживяващи до най-дълбоки старини. Промяната на навиците не е трудна, когато в тях бъде внесено нещо ново, което носи настроение, това може да се постигне във всяка възраст.

Достатъчният сън удължава живота с 5-6 години и помага да изглеждаме по-млади с 5-10 години. Добър сън означава да станете от леглото отпочинали и бодри, а не жертва на недоспиване и половин ден клюмате с глава. Важно е да си лягате „още днес”, т.е. преди полунощ и да спите спокойно и дълбоко между полунощ и 4 часа сутринта. През това време най-активно се изработва хормонът мелатонин, който участва в регулацията на обмяната на веществата и предпазва организма от развитие на много възрастови заболявания.

Смята се, че кутия цигари на ден за 5 години отнема 3 години от живота. Ако се откажете от пушенето след година получавате 3 години здрав и активен живот. Общо непушачът ще живее 15 години по-дълго.

Половинчасовите разходки, кросове или гимнастика на седмица ще ви добавят 10 години здраво дълголетие. Всекидневната сутрешни упражнения от 10-15 минути ви подаряват 3-6 години живот в много добро, дори отлично здраве.

Всекидневният смях и добро настроение тонизират. Не се стеснявайте да се радвате на живота и на най-дребните неща - това ви прави по-устойчиви към стреса и връща емоционално загубените години.

Приемането на повече вода добавя още 5 години здрав живот. Водата представлява до 70% от нашето тяло. С възрастта нейното количество намалява. Затова човек трябва да пие между 1,5 и 2 литра дневно, като в това число влизат чайовете и фрешове. Тя регулира обмяната, която се извършва във водна среда. Пристрастяването към сладките неща съкращава живота с 4 години. Преминете на зеленчуци и несладки плодове, богати на фибри и други полезни вещества подобряват общото здравословно състояние.

Превишаването на употребата на мазнини над 10% от порциона ни отнема 4 години живот. И обратното, употребата на оптимално количество белтъчини (0,8-1 г на килограм тегло) е твърде полезно. Именно те са строителния материал на нашия организъм. С възрастта е по-добре месото да се заменя с млечни продукти и риба, тя храни клетките на мозъка и пази от деменция.

Тези прости правила ще помогнат на вашата генетика да осъществи максималната продължителност на живота, заложена в нея. Ще ви помогнат да изживеете един дълъг здрав и пълноценен живот, без да имате нужда от шепа хапчета всеки ден.