0

Животът е кратък и не си струва да го прекарвате в болка – под това мото действа новооткритият Национален център за лечение на болката, който предлага уникални терапии на българските пациенти. От хронична болка страдат повече от 1,5 милиарда души по света. Това е и най-честата причина пациентите да търсят помощ от лекар. На определен етап от живота си над 90% от хората имат болка в гръбнака. За съжаление, при над 40% от подложилите се на операция, тя не води до облекчаване на страданието. Болката е и един от най-неприятните симптоми на повечето онкологични заболявания, обобщават специалистите в центъра.

Това е първият по рода си специализиран медицински център за медикаментозно и интервенционално овладяване и лечение на болката у нас. В България все още няма друга такава специализирана клиника, която да разполага с цялата гама от най-съвременна апаратура, леглова база и специално подготвени специалисти, обобщи д-р Севим Халибрям пред журналисти в пресцентъра на БТА.

Индивидуално лечение ще се предлага при различни прояви на болка, продължаващи повече от три месеца, което вече я превръща в хронична. Това включва болки от трайна мигрена, тригеминална или окципитална невралгия, херпес зостра, невропатична болка след лъчетерапия, болка в сакроилиачната става и опашната кост и много други. Предстоят разговори и инициативи за създаването на клинична пътека, каквато в момента не съществува.

За работа с центъра са привлечени отлично подготвени специалисти от областта на неврологията, физиотерапията и рехабилитацията, неврохирургията, онкологията, хематологията, хирургията и ортопедията. Всички пациенти със средна към силна болка, която е трудна за овладяване и/или има потенциал за хронифициране, са поканени за консултация със специалист в Националния център за лечение на болката и преценка за използване на интервенционални техники на обезболяване, за да може настоящата им терапия да бъде оптимизирана, а при необходимост – да им бъде предоставена информация за различните интервенционални възможности за повлияване на тяхната болка - онкологична или неонкологична.