0

Тигровият комар, който се прослави като основен преносител на опасния вирус „Зика”, вече е в България. Той може да се срещне в Бургаско и в поречието на Марица. Гадинката засега обаче не е заразена със „Зика”. Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев . Този вид комар се въди в нашата страна от преди четири-пет години, но не е преносител на заразата и вероятността да се появят у нас заразени от него и много по-малка от тази, някой сънародник да я донесе в България, ако е бил в държавата, където тя вече е налице, увери д-р Кунчев.

Специалистът припомни, че тигровият комар обитава топли и влажни места, където водата във водните басейни е застояла.

Според главния държавен здравен инспектор рискът за страната ни е по-малък, тъй като са по-слабите контакти със засегнатите страни, но с наближаването на Олимпийските игри човешкият поток в тази посока ще се увеличи. По думите му особена готовност от болниците ни няма да се изисква. Болестта протича почти без симптоми и наподобява настинка. По тази причина 80 % от хората дори няма да усетят, че са заразени, а останалите 20% ще изкарат вируса като вид летен грип. Проблемът е за ембрионите в бременните жени, тъй като „Зика” уврежда мозъка им.

Място за притеснение от избухване на масова епидемия от „Зика“ на този етап в нашата страна няма, защото липсват комари-преносители на заболяването, нямаме и пациенти с подобна треска, която не представлява сериозен проблем, освен при бременните жени, увери и проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести, който е и национален консултант по микробиология. Бременните да избягват пътуване в този регион на света, както и ухапването от комар, тъй като при попадане в организма им вирусът създава опасност от увреждане на плода, посъветва проф. Кантарджиев.