0

 

Тежко болно 4-месечно бебе с увредено сърце беше транспортирано за часове с военен самолет до Виена за лечение. Това съобщиха от Фонда за лечение на деца, който поема финансирането на терапията. Детето е превозено със C - 27J „Спартан“ на българските Военновъздушни сили, предназначен и оборудван за авиомедицинска евакуация, уточниха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Малкият пациент е бил придружен от лекарски екип на Националната кардиологична болница от авиобаза в столичния кв. „ Враждебна” до летище Виена в Австрия .

Трябваше да се действа изключително бързо, време за губене нямаше. Детето е със сложно заболяване. То вече веднъж е лекувано във Виена, но се влоши, разказа за „Монитор” директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ, самият той по специалност е детски кардиолог. За първото лечение фондът е осигурил 15 000 евро.

Първоначално бебето е прието в Националната кардиологична болница. В 10.00 часа в лечебното заведение е свикан консилиум. Същевременно фондът също се задейства, Министерството на здравеопазването пък влиза във връзка с Министерството на отбраната за осигуряването на „Спартан”-а.

В 20.00 ч. Самолетът с малкия пациент излетя, във Виена е кацнал в 21.30 часа. Там българските лекари са влезли във връзка със своите колеги, разказа проф. Владимир Пилософ.

Преди два месеца родителите на детето са подали заявление във фонда за финансиране на повторно лечение. Към момента клиниката е във Виена е изчислила, че то ще струва не по-малко от 14 000 евро.

Самолетът се е върнал с медиците в 2.00 часа на 15 декември 2016 г. Екипажът на самолета, извършил животоспасяващата задача, е в състав командир капитан Пламен Дончев, помощник-командир капитан Веселин Асенов, борден инженер капитан Тихомир Латовски и технически лица капитан Райна Тодорова, старши лейтенант Георги Кръстев и старшина Даниел Димитров. Полетите до Виена и обратно до София са изпълнени в съответствие с нормативната уредба, при строго спазване на мерките за безопасност.