0

Едно от най-коварните онкологични заболявания е това на белия дроб. То протича без симптоми, когато проявите му се появят се оказва, че карценомът вече е налице. Това предупреждават специалисти по медицинска онкология.

Най-честият симптом е кашлицата. Всеки пациент над 40 г., който е пушач и има упорита лаеща кашлица, задължително трябва да се изследва на скенер или рентген. Това е най-сигурната диагностика, тя е безплатна, ако пациентът е здравноосигурен и си вземе направление от личния лекар.

Ракът на белия дроб може да имитира бронхит или кашлица, да се прояви и с пневмония, която има характерните симптоми на инфекцията - бодежи и болки. Често пъти тя се повтаря. Туморът запушва бронхите, храчките се задържат и предизвикват възпалителния процес и пневмонията. И тъй като истинската причина е друга, след месец-два пациентът отново постъпва в болница с нова инфекция. Така тръгва вълна от рецидивиращи пневмонии.

От тумори на белия дроб страдат най-често пушачите. Затова те трябва да си правят изследвания всяка година, препоръчва д-р Жасмина Коева, председател на Българската асоциация за персонализирана медицина. По думите й около 77% от случаите на рак на белия дроб са открити в стадий ІІІ и стадий ІV, когато вече има метастази в други органи. Диагностициран по-рано, след лечение пациентът има дълга преживаемост.

 

3282 смъртни случая годишно

По данни на Световната здравна организация всяка година в света се диагностицират около 12 милиона души с рак, а всеки ден умират около 20 000 души със злокачествени заболявания. Ракът на белия дроб е главна причина за смърт както при мъжете, така и при жените. В световен мащаб от рак на белия дроб умират повече хора, отколкото от рак на дебелото черво, на гърдата и на простатата взети заедно. В България се регистрират

3282 смъртни случая годишно от тумори на белия дроб, а общо всички пациенти с това заболяване в страната са около 11 000. Според последните европейски статистики България е на първо място в Европейския съюз по смъртност от злокачествени заболявания, като тези на белия дроб представлява 18% от всички случаи на рак при мъжете и 4% от случаите на рак при жените. В 80% от случаите той се проявява при пушачите и едва 13 на сто при непушачи.