0

Д-р Христина Хайдудова от Клиника по дерматология и венерология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД - Плевен алармира за бум на сифилис след изолацията. В момента в болницата се лекуват 11 млади мъже, а в някои случаи болестта протича без симптоми. Какви са най-честите прояви на венерическото заболяване и по какво да го разпознаем, а също и какви дерматологични проблеми може да ни поднесе коронавируса - отговор на тези въпроси дава в интервюто д-р Хаудудова.

Д-р Христина Хайдудова от Клиника по дерматология и венерология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД - Плевен алармира за бум на сифилис след изолацията. В момента в болницата се лекуват 11 млади мъже, а в някои случаи болестта протича без симптоми. Какви са най-честите прояви на венерическото заболяване и по какво да го разпознаем, а също и какви дерматологични проблеми може да ни поднесе коронавируса - отговор на тези въпроси дава в интервюто д-р Хаудудова.

- Д-р Хайдудова, вярно ли е, че има бум на сифилис през тази година?

- Да, д-р Какарашев, през тази година след изолацията поради страха от COVID-19 хората възстановиха социалните си контакти и се наблюдава бум на полово предаваната венерическа болест сифилис. В клиниката по дерматология и венерология – Плевен, сме диспансеризирали 23 лица с ранна, активна и заразна инфекция, от които 11 млади мъже с първичен сифилис и 5 с вторичен сифилис. Прави силно впечатление, че голям брой от пациентите са мъже, които правят секс с мъже. Сред тях е и транссексуално малолетно момче, което предлага незаконни платени сексуслуги. Заразяването е настъпило при орален и анален полов контакт, извършван многократно, и то без предпазни средства.

- Как да разберем, че сме хванали сифилис?

- Основна клинична проява на първичния сифилис е твърдият шанкър - Ulcus durum, който се появява на входната врата на инфекцията, обикновено съчетан с регионална лимфаденопатия. Улкусът се локализира в аногениталния регион - половият член, ануса, вулвата и лигавицата на устните при орален секс. Колко бързо ще се яви ерозията зависи от експозицията, състоянието на имунната система на заразения човек и в зависимост от това дали същият приема антибиотици по друг повод. Сифилисът и причинените от него генитални, анални и орални лезии и язви осигуряват входна врата за трансмисия на вируса на ХИВ и увеличават риска от развитие на СПИН. Имайте предвид, че раничката в устата и гърлото при сифилис е силно заразна и ако жена прави френска любов с различни мъже, те също ще развият сифилис, само че с друга локализация - върху половия член на мъжа.

- Коя е най-честата проява на сифилис?

- Това е така нареченият латентен сифилис. Той се характеризира с позитивни серологични тестове за сифилис при отсъствие на клинични симптоми. Ето защо профилактичните изследвания са изключително важни. В нашата лаборатория през 2021 година сме обследвали 1600 пациенти, като около 10% от тях са получили експертно мнение относно прекарана или фалшиво позитивна инфекция. Важно е диагнозата да бъде поставена чрез физикален преглед, подробна епидемиологична анамнеза и няколко неспецифични и специфични серологични теста, включително IgM. Запомнете, че е необходимо вие и всички ваши сексуални партньори да се лекувате едновременно, като по време на лечението не бива да имате сексуални контакти, докато вашият лекар не констатира, че вече не сте заразен. Единствена предпазна мярка си остава стриктното използване на презерватив!

- Освен бум на сифилис има и нова вълна на Ковид-19...

- Да, така е. Бързото разпространение на инфекцията с коронавирус (SARS-CoV-2) доведе до пандемия със сериозни здравни, икономически, политически и културни последици за целия свят. Заболяването, наречено COVID-19, е с доказана полиорганна патология и изисква мултидисциплинарен подход за диагностика и лечение.

- Какви са кожните прояви при Ковид инфекцията?

- Научни доклади от Азия, Европа и САЩ описват широк спектър от кожни прояви, свързани с COVID-19, които първоначално са считани за неспецифични. Има 39 вида коронавируси. Седем от тях, включително SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 и MERS-CoV, засягат хората. Те причиняват състояния на обикновена настинка. Подобно на други респираторни вируси много коронавируси също причиняват обриви, които остават неразпознати поради липсата на специфични тестове.

- Какви са неспецифичните кожни прояви на SARS-CoV-2 инфекцията?

- Първото описание на кожни обриви при COVID-19 е при изследване на 88 пациенти в Италия. От тях 18 (20,4%) са развили еритематозен обрив, уртикария и везикули, подобни на варицела. По-късно се появиха съобщения за пациенти с потвърдена инфекция със SARS-CoV-2 и различни обриви - сърбящи еритемо-жълтеникави плаки по петите, генерализиран макулопапулозен морбилиформен обрив, уртико-подобни лезии, симетричен медикаментозен интертригиноен екзантем и livedo reticularis на долните крайници.

- Вярно ли е, че Ковид-19 може да даде обрив като при варицела?

- Да, разбира се. През април 2020 г. американската академия по дерматология публикува случаи на 22 пациенти с COVID-19, които развили лек обрив, подобен на варицела. Това се наблюдавало средно три дни след началото на системните симптоми. Повечето от пациентите са мъже (72,7%) на средна възраст 60 г. с разпръснати по тялото, сърбящи папуло-везикули с централна круста без засягане на лицето или лигавиците. Кожната биопсия, извършена при 7 пациенти, показала характеристика на остра вирусна инфекция. По-късно се описваха и случаи на несърбящи, ануларни (окръглени) и цирцинирани (вълнообразни) еритемо-едемни плаки по шията, гръдния кош, корема и горните крайници със симетрично разпределение, както и Еrythema multiforme – like eruption при жени, няколко дни след тяхната дехоспитализация. Такъв случай имахме и в УМБАЛ – Плевен.

- Защо Ковид ни прави плешиви?

- Защото загубата на коса, наблюдавана след COVID-19, се дължи на телогенен ефлувиум (ТЕ). Нормално космите на скалпа преминават през три основни фази на развитие: 1. Анаген (фаза на активен растеж с продължителност 2-6 години); 2. Катаген (фаза на обратно развитие с продължителност няколко дни) и 3. Телоген (фаза на покой и последващо опадане на космите с продължителност 2-6 месеца). При физиологични условия нормално се губят до 100 косъма дневно, докато при косопад космите преждевременно преминават във фаза на покой и ТЕ, като броят им може да достигне хиляди. Косопадът може да е дифузен при миене и ресане с промяна на структурата и плътността на останалите косми, но може да бъде и по-тежък - на кичури, като се образуват малки оголени полета.

- Какви са характерните особености на косопада, настъпил след преболедуване от COVID-19?

- Те са пет и е хубаво да ги запомните:

Оплакванията започват в следхоспитализационната фаза при пациенти от женски (над 70%) и мъжки пол, около 2 месеца след преболедуване от средно тежка и тежка форма на инфекцията;
Телогенният ефлувиум е дифузен, но най-силно изразен в андроген-зависимите зони на челото, темето и слепоочията. Космите изтъняват;
Повечето пациенти са имали силна треска, коагулационни промени и прием на кортикостероиди, нестероидни лекарства, хепариноиди;
Обикновено продължителността на острия косопад е 2-3 месеца, а възстановяването до 6-9 месеца;
Интензивността на ефлувиума и по-ранното му начало може да бъде свързано с индивидуалната тежест на COVID-19.

- Какви са причините за пост-COVID косопад?

- Отново са пет, нека ви ги изброя:

Фебрилно състояние – треска;
Възпаление и увеличен интерлевкин 6;
Микроангиопатия и тъканна хипоксия;
Директен вирусен ефект;
Психоемоционален стрес (страх и изолация).

- Какво да правим при наличие на косопад?

- За да определите дали косопадът ви се дължи на здравословно състояние, посетете вашия дерматолог! Вземете медицинската си история, която може да включва: епикриза след прекаран COVID-19; други съпътстващи заболявания; лекарствата, които сте приемали. Вашият дерматолог ще снеме анамнеза и ще направи физикален преглед на кожата и скалпа. При необходимост ще назначи специфични изследвания.