0

Освежаващи коктейли, лениво излежаване на пясъка, хапване на корем  и пълен релакс. Ако за повечето хора морето е време за мързелуване, то    истинските фенове на спорта използват всеки терен, за да го пригодят към програмата си. Добре да ги последваме, защото ежедневните плажни упражнения дават много бърз резултат заради по-силното съпротивление, което оказва пясъкът.

Начало

Препоръчително е в началото да не правите продължителни тренировки, достатъчни са 15-20 мин. Така краката ви ще привикнат към терена и няма да има наранявания. Също така е добре да сте боси, защото с маратонки и чорапи има опасност от образуване на ранички заради претриване. Глезените са следващата зона, която има нужда от плавното повишаване на натоварването, защото основното напрежение пада върху тях, заради неравния и потъващ терен. За напредналите е позволено да добавят към програмата и гирички, ластици или топка, за да увеличат трудността на упражненията. Хубаво е да правите упражненията сутрин, когато обикновено вълните не са големи и само ще мокрят пясъка, за да бъде по твърд и лесен за минаване.  Другият плюс на ранните тренировки е, че ще се възползвате и от йодните пари на водата, които лекуват дихателни проблеми и каляват.

 

Плажният спорт може да е много натоварващ, но и съвсем лек и релаксиращ, зависи от вашите желания. Ако сте решили обаче да моделирате тялото си, докато сте около морето, то на първо място се грижете винаги с вас да има достатъчно количество вода, защото все пак е лято и лесно може да се обезводните. След енергизиращата аеробика си направете контрастен душ, като редувате топла и студена вода. Правят се поне три обливания, като трябва да завършите със студена струя. Този метод ще активизира кръвообращението и ще направи кожата ви стегната, мека и сияйна. Освен това тези занимания ще изгладят и портокаловата кожа.

Добавки

За всички е ясно, че спортът прави чудеса, но за да имате оптимални резултати, се препоръчва да взимате и добавки, за да сте силни и да не се получава недостиг на важни за здравето елементи. Що се отнася до храненето, то не забравяйте да похапвате повече свежи продукти, сурови ядки и никакви мазни и пакетирани стоки като чипс например.

 

Примерна тренировка:

5 мин тичайте, като сменяте темпото на всеки 10 секунди.

5 мин правете разтягащи упражнения за цялото тяло, дишайте дълбоко.

1 мин спринтирайте.

5 мин правете коремни преси, подскоци, клекове.

4 мин отделете за упражнения за разтягане, като на всяко задържате по 30 секунди, за да увеличи натоварването. В края на всяка тренировка оставете няколко минути за релакс. Разположете се в удобна за вас поза и дишайте дълбоко, като редувате коремно и гръдно дишане. Този тип аеробика ще ви зареди с енергия и добро настроение за целия ден.