0

О т Инфекциозна клиника към МБАЛ „Света Марина” съобщиха в РЗИ-Варна за първи случай на морбили във Варненска област. Пациентът е жена на 40-годишна възраст, която е настанена за лечение в клиниката.

От Инфекциозна клиника към МБАЛ „Света Марина” съобщиха в РЗИ-Варна за първи случай на морбили във Варненска област. Пациентът е жена на 40-годишна възраст, която е настанена за лечение в клиниката.

Това е първият случай на инфекциозното заболяване в града от 2011 година насам. В момента се издирват за изследване и наблюдение всички хора, с които е била в контакт през последните седмици, съобщи д-р Янка Драганова, директор „Надзор на заразните болести” в РЗИ-Варна. Жената се е разболяла, след като се е завърнала от почивка на ски в Банско. Информацията беше потвърдена и от директора на РЗИ-Варна, д-р Дочка Михайлова. Вълната от заразените с морбили тази зима започна точно от Благоевградска област, като случаите там вече са 32. Други 7 са регистрирани в столицата и още 3 в София област, а по 1 един в Хасково и Варна. Заболяването може да протече много тежко, да доведе до редица краткосрочни и дългосрочни последствия, сред които засягат дихателната, сърдечносъдовата и нервната система. В някои описани проучвания усложнения се наблюдават в до 83% от хоспитализираните деца. При контакт, заразяването настъпва в над 90% от случаите. От РЗИ-Варна припомнят на родителите, че единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Деца на 13-месечна възраст и на 12-години се прилага комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си, по отношение на ваксинопрофилактиката срещу морбили. При които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на страната. Всеки на възраст над 18 г., който не е наясно със своя имунизационен статус за морбили, може да го разбере чрез изследване на кръвна проба за титър на антителата (клас IgG) срещу морбили. Това може да бъде направено в повечето от лабораториите във Варна. При отрицателен титър или желание за имунизация/реимунизация, ваксината може да бъде поставена на всеки от общопракикуващ лекар и в Имунизационния кабинет на РЗИ-Варна, като биопродукта трябва да бъде закупен предварително от аптечната мрежа с предварителна заявка. Ваксината е въведена след 1969 г., като родените преди това, могат да са с имунитет само, ако са преболедували от морбили.