0

С настъпването на лятото започват и някои неблагополучия с женското здраве. Промените в температурата, изкушението да поплува човек във все още незатопления басейн и хладната морска вода, а после излежаването върху влажния пясък могат да провалят не само лятната отпуска, но и за създадат продължителни неудобства на дамите.
Циститът е най-честото заболяване, причинено от неусетни настинки.  По-леката му форма се проявява с често уриниране, а по тежката му и с пареща болка, когато влезем в тоалетната. Наред с медикаментите на конвенционалната фармакология, има един изключително прост метод, с който са се лекували нашите баби в такива случай. Няколко пъти на ден, без значение дали преди или след ядене, те са пиели отвара от царевична свила, като непосредствено преди приемането й, са слагали в чашата щипка сода бикарбонат. Содата
прочиства уринарния тракт,
а чаят от свила лекува. Опасност от предозиране няма. Циститът, обикновено, изчезва още на втория ден.


Твърде деликатно и много неприятно за всяка жена, още повече за момичетата е бялото течение.  Нормално за влагалището е да е влажно, така то е защитено от различни микроби и бактерии. Но съдържащото се в него не трябва да изтича навън. Когато има някакво изтичане, говорим за бяло течение. То не е болест, а признак, че жената има някакъв проблем, на който трябва да се обърне внимание. Той може да бъде възпаление на матката, маточните тръби и шийката, или обща простуда.
Освен с медикаменти, бялото течение се лекува успешно като два пъти дневно се пие по чаша чиста вода с по една лъжичка мед и ябълков оцет. Освен това, тази смес прочиства добре организма.
Прилагат се и промивки  с
ябълков оцет във вода.
 По-смелите се лекуват с редовната консумация на пресен чесън, който премахва всякакви инфекции. От счукани скилидки чесън може да бъде направена и свещичка, да се увие в стерилна марля и да се постави във влагалището за няколко часа.
Помага също така и пиенето на отвара от лайка, мащерка, мечо грозде и коприва. По две лъжици от тази суха смес се кипват в половин литър вода. Вари се 3-4 минути, а след това престоява около половин час. Пие се три пъти дневно преди ядене. ат и някои твърде тривиални, но неприятни женски оплакване.

Цвят от акация успокоява възпалено влагалище

Възпалението на влагалището (вагинит) може да бъде остро и хронично. То е в резултат на микробна зараза при неспазване на достатъчна чистота или механично дразнене на половите органи от чужди тела. Среща се и като старческа проява.
Признаците са парене във влагалището, сърбеж и болка, особено при уриниране. След време се явява и течение. Отначало то е светло, безцветно, после става гъсто и жълто-зеленикаво. При полов акт заразата може да се предаде на мъжа. Ако не се лекува навреме, е възможно да засегне матката, яйчниците, пикочния мехур и дори червата.
Предпазването става чрез избягване на безразборните връзки и ползване на презерватив.
Освен с лекарства, заболяването се цери и с няколко прости народни метода. Единият препоръчва сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 супена лъжица от смес, приготвена от 1 кг чист пчелен мед, 300 г смлени орехи, 100 г чесън, сварен на пара и направен на каша, 50 г смляно семе от копър. Десет минути след сместа да се изпива 1 чаша от 75 г отвара от акация (цвят), волски език, жълт кантарион, лайка (цвят), магарешки трън (цвят), мащерка, ранилист (листа и цвят), слез и цариче – по 50 г от всяка. От тази смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. Вари се на тих огън в закрит съд около 30 минути, докато изври  наполовина. Прецежда се след изстиване. Пие се подсладена с мед. Съхранява се в хладилник.

Ароматерапия срещу болезнена менструация

Болезнената менсруация (дизменорея) е често срещано състояние сред момичетата и младите жени, които не са раждали. В някои случаи болки имат и тези, които са станали вече майки, но имат сраствания на матката или тумор. Приема се, че условията на живот и прекараните заболявания в детската възраст и пубертета също могат да причинят дизменорея.
Болките са локализирани в долната част на корема. Те са силни, режещи и се съпровождат с отпадналост, раздразнителност и изпотяване. Обикновено те се тушират с болкоуспокояващи хапчета. Има обаче и няколко народни метода за облекчаването им.
Препоръчва се отвара от маточина, лайка и бял равнец. Тези билки успокояват.
В последните години, с навлизането на ароматерапията особено популярен стана масажът с ароматно масло от естрагон и босилек. В тези билки се съдържа съставката метил кавикол, на която се дължи тяхното противовъзпалително и противоспазматично действие. Масажите с тях помагат и при подуване на корема.
Употребата е лесна. Разтварят се 5 капки от едното или от другото масло (или се смесват) в 1 чаена лъжичка растително масло. Сместа се нанася по долната част на корема и разнася с кръгови масажни движения с дланите два пъти дневно преди и по време на менструацията. Ефектът се подсилва с използване на грейка върху корема.