0

З имата прави хората агресивни заради късата светла част на деня. В резултат хормонът мелатонин, който се образува от слънцето, не е в достатъчни количества. Липсата му влияе на надбъбречните жлези и провокира раздразнителност и избухливост. До този извод са стигнали учени от университета в Индиана.

Затова те препоръчват да не пропускаме възможността да излезем на слънце, колкото и студено да е навън, като оставим лицето си колкото се може по-открито, за да си вземе

 

дозата витамин D

 

а оттам и организмът да се самозареди с необходимото му количество мелатонин.

Освен върху настроението, нивата на този хормон имат отношение и към телесното тегло. Когато той не е в достатъчни количества, се проявяват сезонни депресии, които от своя страна повишават апетита към въглехидратни храни. Под влияние на по-малкото дневна светлина епифизата започва да произвежда по-големи количества мелатонин (хормон на съня), който ви кара да се чувствате сънливи, липсва ви енергия и мотивация и затова ставаме и по-малко активни. В резултат организмът забавя метаболизма си и излишните килограми скоро са налице, тъй като апетитът се увеличава.

Не бива да се забравя, че обичайно с приема на големи количества вафли, пасти, шоколади, бисквити и други сладкиши, с които залъгваме

 

липсата на хормона мелатонин

 

вкарваме в организма си и големи количества наситени и трансмастни киселини, но не и така полезните и необходими мононенаситени и полиненаситени мастни киселини. Това, че тялото изпраща информация „топли ме“, не означава, че е необходимо да се приемат високовъглехидратни мазни храни. Технически всяка храна ще засили вашия метаболизъм и ще помогне на тялото да повиши телесната си температура, но в културно отношение, ние не сме обучени да смятаме салати или плодове и зеленчуци за нетипична зимна храна. Първо, защото има по-малко от тях в този сезон. Второ, защото ние свързваме зимата с по-богати, по-тежки ястия и не на последно място - зима също така означава празнични партита и отрупани маси на роднински сбирки.

За да не изпаднете в положението точно за празниците да не успеете да влезете във вечерната рокля или да отидете на корпоративния банкет с незакопчано сако, вместо бисквити и сандвичи между основните хранения хапвайте плодове или изпийте чаша чай.