0

Е вропейският съюз може да се откаже от руския газ в рамките на години и да започне да ограничава зависимостта си до месеци, каза в понеделник ръководителят на Европейската комисия по въпросите на климата Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс.

 

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика опасения за енергийната сигурност и Европейската комисия във вторник ще предложи план за диверсификация на доставките на изкопаеми горива в Европа далеч от Русия и по-бързо преминаване към възобновяема енергия. ЕС внася по-голямата част от газа, който потребява. През 2019 г. руският газ е бил 41 на сто от вноса.

Засега по всяка вероятност няма да бъде налагано пълно ембарго за руския петрол и газ, заради голямата зависимост, която няма как бързо да бъде преодоляна. Наред с това някои страни са категорично против, като Германия, а други - като България, заявиха, че ще искат изключение, ако все пак бъде забранен вносът на горепосочените суровини (газът е и гориво в много производства и за бита).

На този фон Тимерманс каза, че плановете са ЕС да "намали значително нашата зависимост от руски газ още тази година и след години ще ни направят независими от вноса на руски газ".  "Не е лесно, но е осъществимо", каза той пред комисията по околна среда на Европейския парламент.

Проект на плана, за който Ройтерс пише, предвижда намаляване на тази зависимост чрез увеличаване на вноса на газ и втечнен природен газ (LNG) от други страни и постепенно въвеждане на алтернативни видове газ като водород и биометан. Ще се търсят възможности страните членки да запълват газовите си хранилища преди зимата, за да смекчат сътресенията в доставките.

Други възможности, на които ще се заложи, са реализиране на проекти за вятърна и слънчева енергия. Международната агенция по енергетика заяви, че Европа може да намали своя внос на руски газ с повече от 50% в рамките на една година, но това ще изисква редица бързи мерки, от смяна на газови котли с термопомпи до увеличаване на вноса на LNG.

Лидерите на ЕС може да се споразумеят на среща на върха тази седмица за постепенно премахване на зависимостта на блока от внос на руски изкопаеми горива без фиксирана дата, според проектодекларация, за която съобщава Ройтерс. Държавите обаче са разделени относно това дали да наложат незабавни санкции срещу енергийните доставки срещу Русия. Германия, най-големият купувач на руски суров петрол, отхвърли идеята.

Премиерът Кирил Петков вече заяви, че ако ЕС наложи забрана на вноса на енергийни ресурси - петрол и газ, от Русия, България ще поиска изключение от това правило.