0

С обственици на черешови градини пуснаха спешни обяви, че доставят плодове до прага на цена от 3 и 3,50 лв. за кг, видя „Телеграф”. Повечето от тях са от района на Кюстендил, където в момента кампанията по прибиране на реколтата е в разгара си. В Пловдив вече приключихме, успях да продам на търговски вериги в цялата страна в края на май по 4 лв. кг череши, съобщи Красимир Кумчев, който има градини.

Ниски цени

За сметка на това в района на Силистра и Кюстендил овощарите са изправени пред бедствено положение и масово зарязват необрани градините.
И аз ще се откажа от площи, коментира Димитричка Търпанова, зам.-шеф на асоциацията на овощарите. Причината е, че няма работници, както и ниските изкупни цени на плодовете. Според нея преработвателите купуват плода най-много на 1,10 лв. за кг, а фермерите плащат по 60 ст. на кг обран плод.


След дъждовете и градушките плащат по 80 ст. на кило за бране, защото се налага черешите да бъдат селектирани, обясни тя. Тя изтъкна, че положението би било по-леко, ако поне овощари и градинари не плащат данък върху субсидиите. Според нея България е една от малкото страни, в които държавата чрез този данък си прибира помощта, която производителите получават.

Уикенд

Тотално провалиха кампанията в Кюстендил през уикенда, съобщи Милен Михалков, производител от село Николичевци, Кюстендилско. Негови колеги обясниха, че за почивните дни са пристигнали приятели на семействата с градини, за да помагат в брането. Оказало се обаче, че не е имало кой да купи касетките. Причината е, че най-големият и практически единствен преработвател в района си доставил плодове от Турция и Гърция. Някои от собствениците на градини с череши са започнали да строят казани за варене на ракия, за да не отиде трудът им на вятъра.