0

Ж ителите на пловдивското село Бойково канят лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да ги посети веднага след изборите. Селото стана известно след серия от снимки на Борисов до табелката му. Оказа се, че експремиерът и лидер на ГЕРБ на два пъти се е снимал до табелата, указваща посоката за Бойково, но така и не е посещавал селото досега. Това разказаха пред „Телеграф“ жителите на селото, повечето от които бяха упражнили правото си на вот вчера до обяд. От около 120 имащи право да гласуват над 80 човека бяха пуснали бюлетини. Те не гласуваха с машини, тъй като официално са под 300 жители, а иначе селото наброява над 900 къщи, които през лятото са пълни с хора. „Бойко се снима на главното шосе за Лелково, което е ремонтирано, защото там е табелата за селото ни, но при нас не е идвал. Нашият път не е направен и сигурно и затова не идва тук. Надяваме се да дойде, а и да ни оправи пътя сега, като минат изборите“, коментираха жителите на селото. „Ние сме хубаво село, но малко хора останаха да живият. През лятото са повече, има и много туристи. Близо сме до Пловдив и това ни спасява“, обясниха още те.

„Каня го Бойко при нас, тук много гласуват за неговите хора, кметът на Пловдив Здравко Димитров също има вила тук и си идва. Имаме проблем тази година с дървата. В Родопите сме, а нямаме дърва, това как си го обяснявате, за мен не е нормално“, сподели пред „Телеграф“ един от най-възрастните жители на селото, 90-годишният Рашко Ангелов. „Няма дърва, защото дървосекачите ги няма. Всичко отиде да работи в чужбина, а тук сме само старци и няма кой да реже дърва, а иначе гори имаме. Във Франция им плащат по 3000 евро, няма да стоят тук в горското за без пари“, допълни друг жител на селото, докато печеше скара на метри от читалището, където бе изборната секция. „Гласуваме за бъдещето на България, надяваме се да няма повече избори и най-накрая тези в парламента да седнат и да се разберат. Никой не печели от омразата, трябва някак си да намерят начин да се помирят и да работят заедно, да работят за България. Аз като кмет работя с всички партии и нямам проблем, те могат да работят по същия начин“,призова и кметският наместник Иван Пачеджиев който разказа, че е успял да направи водопровода на селото за над 1,5 млн. лева, а се надява да се укрепи и пътят. Хората в селото искат да развиват туризма, да се възстанови бившият детски лагер, в който през 70-те и 80-те години на миналия век са идвали да летуват по 400 деца всяко лято. В този лагер е прекарвала ваканциите си и покойната поетеса Петя Дубарова.

Селото е с уникална природа, с много автентични къщи и местни обичаи. Намира се в Централните Родопи, само на 27 км от Пловдив. Разположено е на най-северните склонове на рида Чернатица, на надморска височина 1106 м. Близостта с големия град е една от предпоставките за много вили в района, само вилната зона обхваща 1500 дка. Привлича много туристи, тъй като климатът е мек, с прохладно лято и сравнително мека зима, разказа още кметският наместник. През зимата няма много сняг, защото разположението на селото е такова, че е защитено от силни, студени ветрове. Според европейски проучвания въздухът в района на село Бойково, Дедево и Плочник е един от най-чистите в цяла Европа, като само на още 2 места в Европа има подобно качество на въздуха. Посещавано е от много хора с белодробни проблеми.

Развитието на туризма е много важно за местните жители и като мярка срещу обезлюдяването на околните села. Една от идеите в тази посока е изграждането на лифт между селата Бойково и Храбрино. Отсечката между двете населени места е около 5 км. Има и още редица проекти, които местната управа се надява да се развият в скоро време. Създаване на база за събиране и консервиране на гъби. Реализация на няколко проекта за изграждане на туристически вилни селища. Местни жители разкриха, че селото инкогнито е било посещавано и от президента, който бил отсядал в един от хотелите, разположен в началото на населеното място. През февруари в селото се провеждат традиционният кукеровден, както наричат местния обичай с участието на кукери тук. Пред читалище „Здравец“ в центъра на Бойково се прави курбан, лее се руйно вино и се ядат много кебапчета. Това разкриха още местните, които освен Бойко Борисов канят и всички българи да посетят селото им.