0

О т днес за по 4 часа дневно спират тока на Белодробната болница във Варна. Причината е, че лечебното заведение дължи повече от 80 хил. лв. за електроенергия. По думите на управителя, болницата не получава достатъчно финансиране от държавата и общината. От лечебното заведение възнамеряват да открият дарителска сметка, предаде Нова телевизия.

Точно в 10:00 часа сутринта електричеството в единствената специализирана болница за белодробни заболявания в Североизточна България беше спряно. При тази ситуация и пациенти, и лекари не знаят какво да предприемат.

„Трагедия! Представяте ли си болни жени по нощници на студено?”, попита доц. Христо Ганчев, управител на СБАЛПФЗ – Варна.

„Какво да правим? Нито можем да слагаме рентгенова диагноза, нито да пускаме микробиологични изследвания. Просто ни се слага препъни камък на диагностиката”, твърди д-р Нина Русева, областен координатор по туберкулоза.

От днес нататък по 4 часа дневно, коридорите на болницата ще са тъмни, а отделно от това персоналът на лечебното заведение не е получавал заплати повече от 10 месеца. „Предстоят празници. Няма да са приятни за много хора. Ние може да сме пенсионери, но това не значи, че не трябва да получаваме заплати”, заяви д-р Нина Русева. 

След като не получават достатъчно средства от държавата и от общината, от лечебното заведение възнамеряват да открият дарителска сметка.