0

З а ремонт на детски градини, училища и студентски общежития са предвидени близо 600 милиона лева за следващите три години.

Одобрената от правителството сума е разпределена по три програми. Първата е за изграждане и реконструкция на детски ясли, градини и училища, като за тези дейности са определени 240 млн. лева. Същата сума е предвидена и за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и в общински училища. 

Третата програма е за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития, за което са предвидени до 100 млн. лева. 

Още в началото на годината председателят на Национално представителство на студентските съвети Даниел Парушев алармира, че парите отпуснати за ремонт на студентските общежития не стигат. Реконструкцията е била оставена наполовина, а над 4000 студенти останали без стаите си, заради ремонта.

“10 блока стоят призрачни, няма ги студентите, много е голям проблемът. 4000 колеги искат да се върнат, но не могат”, обясни Парушев пред "Труд", а причината е, че строителните фирми не мога да приключат ремонтите, защото цените са станали с поне 40% отгоре на това, за което са се договорили с държавата през 2020 г.

Тогава за ремонт бяха отпуснати 98 млн. лв., а на студените било обещано, че излизат за година, докато траят строителните дейности.

През новата академична 2023/2024 година се очаква около 50 000 студенти да живеят в студентските общежития.