0

Д нес облачността ще е значителна. Валежи от дъжд ще има в югоизточната половина от страната. Ще продължи да духа умерен вятър, в Западна България - от северозапад, в Източна - постепенно ще се ориентира от североизток, в югоизточните райони временно ще се усилва и с него ще прониква по-студен въздух.

Максималните температури ще са между 5° и 10°, малко по-високи в крайните югозападни райони, в София - около 7°.

Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и ще е значително по-високо от средното за месеца, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В понеделник до обяд все още ще има облаци над голяма част от страната, но следобед те ще се разкъсват до слънчево време, съобщи Нова телевизия. Ще остане облачно над крайния Югоизток, където вечерта по високите места в Странджа и Сакар ще превали сняг. Сутринта термометрите ще показват стойности около и под нулата – най-студено ще е в котловините на Западна България и в Североизтока. Следобед – дневни температури между 0 и 5 градуса.

В коледната седмица валежи няма да има. Периодът ще започне с декемврийски студ - температури сутрин до минус 5 – минус 6 градуса, а през деня – до + 5 - + 6.

В сряда и четвъртък сутринта ще има условия за мъгли, които в някои райони ще са по трайни и гъсти с температурни инверсии. Ще има условия за прахово замърсяване в някои градски райони.

От четвъртък нататък предстои затопляне, като на Бъдни вечер, Коледа и в дните веднага след празниците термометрите в традиционно по-топлите части на страната ще гонят пролетни стойности между 10 и 15-16 градуса.