0

О пасност от нов потоп изправи на нокти жителите на карловските села Каравелово и Богдан няма и половин година след масивните наводнения. Ситуацията се е изострила заради продължителни валежи, които влекат наноси от горите и са вдигнали застрашително нивото на реките, минаващи през тях. Следи се нивото на водата и в село Слатина.

По тази причина кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов обяви частично бедствено положение за двете села, което ще продължи седем дни. Трима министри вчера посетиха бедстващите села с обещание за помощ и съдействие.

В Богдан и Каравелово няма ново покачване в нивата на реките, увери пред NOVA зам.-кметът на община Карлово Данка Люртова. Дори напротив - след намесата на тежки машини нивото е спаднало с 40 см.

 „Реката ще продължава да се пълни с наноси, докато не решим трайно проблема с изграждане на стоманобетонно дъно в деретата”, категорична е Люртова. Тя обясни, че процедурата е тежка и сложна. В момента е в ход процедура по избор на изпълнител на проектирането, каза още зам.-кметът на общината.

От тази нощ патрулни автомобили започнаха регулярни проверки в двете села. Там полицията следи нивата на реките.