0

Г рупа нелегални мигранти, превозвани в линейка, са заловени в Бургаско. Задържани са 14 души, съобщиха от прокуратурата в града. Мигрантите са от тунизийски, либийски и сирийски произход, уточни прокурор Мария Маркова.

Бежанците са били облечени като медици и пациенти и са се придвижвали с автомобила на Спешна помощ, шофьорът бил с престилка на фелдшер. Линейката обаче е била собственост на частна фирма. Спешният автомобил е бил напълно оборудван с медицинска техника, включително със син буркан.

Превозното средство, което било със софийска регистрация, се е придвижвало до КПП "Малко Търново" и обратно към столицата. "Знаели са, че всички превозни средства подлежат на проверка през КПП-та, които от известно време са на територията на област Бургаско, са използвали автомобил със специален режим, който не се проверява ежедневно, заради спешността на случая не го налага. Линейката е спряна на КПП", обясни прокурор Маркова.  

"Линейката е закупена през ноември от фирма без предмет на дейност медицински услуги. Автомобилът е взет от автокъща от София. Това е първият курс на линейката, чиято цел явно е била да се използва за точно този вид престъпна дейност", посочи шефът на Областната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Той добави, че водачът на линейката, който е и собственик на автомобила, не е криминално проявен и е от София. 31-годишният мъж е задържан за 72 часа и е с повдигнато обвинение. Ще се внесе искане за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". За този вид престъпление се предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5 до 20 хиляди лева.

В шофьора са открити и наркотици. Той е имал спътник, чиято роля тепърва ще се установява.