0

М омиче от Сирия на 15 г. пострада при опит да се спусне по чаршаф от втория етаж на сградата в Русе, в която се намира и кризисният център за деца бежанци в риск. За инцидента съобщи пред журналисти кметът Пенчо Милков. 

На 16 юни в кризисния център, който се намира в квартал „Тракция“, са били настанени три сирийчета – две близначки на 15 години и още едно дете. В нощта на 20 срещу 21 юни децата усукали чаршафи с намерение да излязат навън, защото вратата вече била заключена. Едната от близначките паднала и се наранила. Откарана е в болница, където е останала за лечение. Другите две деца не са пострадали. 

„Момичето е получило травми на ръката и на таза. Няма опасност за живота му и ще остане в болницата, докато се възстанови напълно. Вързали са си чаршафи като по филмите и са решили да излязат навън незабелязано от дежурните служители“, обясни Милков.

Пенчо Милков.

 Пенчо Милков.

Той посочи, че в Русе се намира единственият в страната Кризисен център за непридружени деца и деца бежанци в риск. Дейността му се финансира от държавния бюджет, а социалната услуга се управлява от местната община. От УНИЦЕФ са подписали споразумение с общината в Русе, като един от 40-те града в света, в които има подобни центрове за деца бежанци в риск. Няма срок за пребиваването в центъра, като всеки случай се разглежда индивидуално и децата остават в Русе, колкото е необходимо, посочи градоначалникът.

Трите сирийчета, настанени на 16 юни в кризисния център в Русе, са в страната ни без родителите си. Те най-вероятно са били част от групата от 28-те сирийци, скрити между зелки в тежкотоварен камион и задържани в румънската част на ГКПП „Дунав мост“ на 16 юни, за което „Телеграф“ вече писа. Всички мигранти заедно с шофьора, който е турски гражданин, са върнати обратно в Русе.