0

Ш естнадесет партии и шест коалиции са подали документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК), от тях регистрирани с решение на ЦИК са девет партии и три коалиции.

Това съобщи заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. Тя уточни, че за останалите ЦИК ще вземе решение днес, след проверка на внесените подписи в „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО).   

Днес в 17:00 часа изтича срокът за регистрация на партии и коалиции. Това означава, че всички подали документи в този срок ще бъдат регистрирани, дори при неприключила проверка, каза Матева. Тя обясни, че ако след проверката се окаже, че въпросните партии не са събрали 2500 подписа минимум, тяхната регистрация ще бъде заличена.

Матева посочи, че до 25 февруари регистрираните коалиции могат да променят състава или наименованието, с което са регистрирани за участие в изборите, а до 28 февруари в Районните избирателни комисии могат да се регистрират кандидатските листи на регистрираните партии и коалиции за участие в изборите.

Жребият с номерата на партиите в бюлетините ще бъде изтеглен на 1 март, информира зам.-председателят на ЦИК.