0

30-40 роднини на бебето, прието с жълтеница, но изписано със счупен крак от МБАЛ-Благоевград, протестираха в понеделник преди обяд в двора на болницата. Те се събраха под прозорците на родилното отделение, където е бил настанен малкият Боби.

Викове „Оставка” и „Справедливост” оглсиха двора на здравното заведение. Близките на детето, които живеят в град Симитли, заявиха, че искат да се установи кой е виновен и той да си понесе справедливото наказание. Те настояват и за оставката на ръководството на родилното отделение и на болницата.

„Утре нещо такова може да се случи с всяко друго дете. Как не ги е срам да ни връщат бебето със счупен крак! Искаме наказания, а не да потулят истината”, казаха още протестиращите.

Представител на болницата сподели, че проверката на случая с бебето, което бе изписано от благоевградската болница със счупен крак миналата сряд, все още не е завършила. Засега обаче няма данни да има вина някой от персонала на родилното отделение. Видеокамери има в залата за новородени, но те хващат и част от помещението, където е бил приет малкият пациент.

Той увери, че този случай е прецедент в практиката на родилното отделение. Бебето е родено на 11 март, а постъпва с кашлица в неонатология на 1 април. Тогава не е забелязана въпросната фрактура. Чак на 5 април сутринта при визитацията лекар установява счупване на бедрената кост на десния крак на бебето. Веднага са взети мерки, то е транспортирано до "Пирогов" в София, където му е поставена шина. Според медици е непонятно как е счупена най-здравата кост. Детето няма как да падне, защото не може да лази, то е било в специално легло.

Според лекаря от "Пирогов" травмата на бебето е с давност една седмица. При доказана вина на медик, то виновният ще бъде уволнен, а за причиняване на телесна повреда ще носи и наказателна отговорност. Очаква се Медицински одит да извърши проверка на случая тази седмица. Прокуратурата вече образува досъдебно производство.

Телеграф

Телеграф

Телеграф