0

О ще преди дебатите да започнат, Изборният кодекс сътвори скандал в пленарната зала.

Депутатите от ПП скочиха от местата си и физически осуетиха четенето на доклада на правната комисия, като настояха за пренареждане на програмата. Разправията започна, след като председателят на комисията Радомир Чолаков започна да чете доклада. От ПП протестираха, че Йордан Цонев е нарушил процедурните правила и не е обявил процедурата, че започва четенето на доклада за кодекса.

Напрежение в Народното сърбание
а а а
8

"Вие в нарушение на правилника започнахте точка втора и дадохте думата на г-н Чолаков", каза Мирослав Иванов. 

Цонев обяви, че спазва правилата и изгони Настимир Ананиев, който е наказан с отстраняване от заседанието заради това, че крещеше и нарушаваше реда.

Водени от Кирил Петков, депутатите на ПП обградиха трибуната и се заканиха, че няма да си седнат по местата.

"Изгонете ме и мене, спазвайте правилника!", викаше Кирил Петков след изгонването на Ананиев.

"Спазвам правилника, обявих, че започвам четенето на доклада", отвърна Цонев. През това време около трибуната наскачаха и депутати от ДПС.

Цонев опонира, че точката е фиксирана още сутринта с гласуване от депутатите като втора в дневния ред. Това стана със 120 гласа "за", срещу 101 депутати, които не бяха съгласни.

 

След уталожване на напрежението, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ констатира, че пет парламентарни групи са съгласни да се обсъжда Изборният кодекс, а само две "искат да наложат диктата си".

Карадайъ настоя водещият заседанието Йордан Цонев да се съобрази не с "диктата на малцинството", а с мнението на мнозинството. "Да продължим работата си, съгласно правилника, законите и Конституцията. 

В отговор Асен Василев поиска Карадайъ да бъде отстранен за обида на 500 000 български граждани.

Последва офанзива за отмяна на наказанието на Настимир Ананиев, като няколко представители на ПП обявиха, че Цонев проявява двоен аршин и се държи като пръв над равни, а не сред равни. Колегите на Настимир Ананиев го защитиха, че те също са крещели, но е бил отстранен единствено той.

В крайна сметка, Цонев прие упрека и обяви: "Отменям наказанието".