0

С анкциите по глобалния закон „Магнитски“ имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Това каза пред БНР Джим О’Брайън - ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън.

След срещите си с президента Румен Радев и представители на служебното правителство и няколко политически партии О’Брайън сподели, че в страната има разбиране за важността от провеждане на реформи в областта на борбата с корупцията, но са необходими и реални действия в тази посока.

СЛЕД СПИСЪКА ПО МАГНИТСКИ: Херо Мустафа при Радев, с нея и координатора по американските санкции

"Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат, да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т. н. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони“, заяви още О‘Брайън.