0

П резидентът Румен Радев посрещна на летище Пловдив федералния канцлер на Република Австрия Карл Нехамер, който е на официално посещение у нас по покана на държавния глава.

Двамата се качиха на хеликоптер "Кугър" и отлетяха към границата с Турция, където ще направят оглед на оградата с южната ни съседка, която се явява и външна граница на Европейския съюз.

Цялата делегация е разпределена в два "Кугър"-а и един хеликоптер Ми-17, където се качиха и представителите на австрийските медии.

През декември Нидерландия и Австрия блокираха присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Като официална причина Виена посочи проблемите с незаконната миграция. Страната обяви още, че Шенгенската система не функционира заради големия брой нерегистрирани мигранти, които влизат включително на нейна територия. Управляващата Австрийска народна партия, от която са и Нехамер, и Карнер, отхвърли твърденията, че ветото е било заради вътрешнополитически причини, припомня "Ди Пресе", цитиран от Дойче веле.

Австрия декларира подкрепа за България в защитата на европейските граници, включително с допълнителни средства от ЕС за защитни съоръжения и увеличаване на капацитета на Фронтекс - европейската агенция за гранична и брегова охрана, пише още австрийското издание.

Австрия твърди, че през 2022 г. в страната са били задържани над 100 000 мигранти. По данни на Министерството на вътрешните работи във Виена 40% от тях са дошли от Турция през България, като това са предимно хора от Афганистан, Сирия, Мароко, Египет и Сомалия. Австрийският ежедневник цитира българския експерт по миграцията Тихомир Безлов, който поставя под съмнение тези числа.