0

П ожар пламна в студентско общежитие в Бургас. Сигналът за огъня в стая на 11-ия етаж в един от блоковете на студентските общежития на университета „ Проф д-р Асен Златаров” бил подаден в 22,40 в събота, като цялата сграда е била евакуирана заради сериозното задимяване. Няма пострадали от инцидента.

“Момичето, което е обитавало стаята е включила отоплителен уред да се стопли и отишла в съседна стая при познат. Повикали са я да й кажат, че гори нейната стая. Опитали са се да гасят с пожарогасители, но вече пожара се е развил и не са успели”, обясни ст. комисар Николай Николаев- РДПБЗН – Бургас.

Екипи на “Спешна помощ” оказаха помощ на няколко младежи, сред тях и момичето, от чиято стая тръгнал огънят.

Веднага след началото на пожара се задействала противопожарната система на общежитието. Огнеборците са пристигнали на място само няколко минути след активирането на системата. От инцидента са нанесени значителни щети в стаята, обитавана от студентка, както и в малка част от коридора. 

Щетите са само материални. “Щетите са в рамките на стаята на 11-я етаж и има обгаряне в срещуположната стая по вратата. Отдимяваме стълбищната клетка,тъй като всички прозорци са без дръжки, наложи се да счупим няколко прозореца, за да може да отдимим стълбището”, обясни още комисар Николаев.

От ръководството на университета съобщиха, че според вътрешните правила електрическите печки тип „духалка“ са забранени за употреба в общежитието. В деня на инцидента в блок номер 3 е работило парното отопление, а сградата е санирана и със сменена дограма.