0

П резидентът Румен Радев не скри огорчението си от новината, че Нидерландия не иска да допусне България в Шенген, която коментира с пост в официалния си профил във фейсбук. 

„Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50€. Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!”, написа в социалната мрежа държавният глава.

По-рано през деня Радев говори по телефона и с канцлера на Австрия Карл Нехамер, заявявайки, че "Българската държава е мобилизирала всички налични ресурси, за да устоява на безпрецедентния миграционен натиск по границата".

Държавният глава отбеляза, че напливът на мигранти към България се е увеличил многократно в сравнение с миналата година. Независимо от натовареността и изтощението на служителите, които охраняват границата, те се справят с овладяването на непрестанния натиск. За да се противодейства на потока, държавата е изпратила подпомагащи патрули и технически средства, командировани са допълнително служители на реда, както и български военнослужещи.

„Страната ни е признателна за подкрепата на Европейския съюз. Очакваме обаче признаване на постигнатото и солидарност от нашите европейски партньори чрез приемането на България в Шенген без допълнително забавяне“, заяви Румен Радев. Той посочи, че блокирането на страната ни за Шенгенското пространство ще има демотивиращ ефект върху служителите на реда, които продължават професионално да изпълняват служебните си задължения.

По-рано Австрия обяви, че България не е готова за приемане в Шенген заради големия мигрантски натиск. Вицеканцлерът на Австрия Вернер Коглер обаче не подкрепя ветото на Виена върху присъединяването на Румъния и България към Шенген. А по-рано тази вечер стана ясно, че Нидерландия ще наложи вето на приемането на България в Шенген.